Intézkedés

elrendezés, beosztás, rendelkezés, l. Diszpozició és Diszponens.

Intézmény

intézvényes, intézvényezett, a váltót készpénzfizetés iránti igéretnek fogván fel, az első nyilatkozat, mely a váltónak megadja lételét, a kibocsátó váltó-igérete, amely, miután felhivást intéz a váltóban megnevezett személyhez, az intézvényezetthez, hogy fizesse a váltóban kitett összeget, I.-nek neveztetik. A kibocsátó I.-éhez sorakoznak a többi váltónyilatkozatok és éppen azért a kibocsátó nyilatkozata, I.-e, a váltó lényeges kellékeihez tartozik és magát a váltót gyakran I.-nek nevezik. Tartalma, hogy az intézvényezett fizessen, tehát tartalmaznia kell egy személy megnevezését, amely által a fizetés teljesítendő (váltótörv. 4. §). Ha a kibocsátó megnevezi azon harmadik személyt, intézvényest is, kinek, vagy kinek rendeletére fizetendő a váltóösszeg, akkor létrejő az intézvényezett váltó; ha pedig a kibocsátó intézvényezettként saját magát nevezi meg (váltótörv. 5. §), létrejő az intézvényezett saját váltó, de ennek csak akkor van helye, amennyiben a fizetés nem a kiállítás helyén teljesítendő. L. még Váltó.

In thesi

(lat.) a. m. a főtételben, a dolog érdemében, továbbá a. m. szabály szerint, ellenére in hypothesi, a fenforgó esetben.

Inthronisatio

(lat.), püspököknél és apátoknál a javadalomba való beiktatás, installatio.

Intibuca

kerület Honduras közép-amerikai köztársaságban, D-en a San Salvador köztársasággal határos; lakóinak száma 17 942, akik leginkább földmiveléssel foglalkoznak. A klima hüvös.

Intimus

v. intim (lat.) a. m. belső, meghitt. Intimitas, bizalmasság. Intimatio, bizalmas közlés, különösen a hatóságok egymáshoz intézett átiratai.

Intitulatio

(uj-lat.) a. m. cimezés, könyvnek felirással való ellátása.

Intolerabilis

(lat.) a. m. elviselhetetlen, türhetetlen. Intolerans, türelmetlen máshitüekkel v. más nézetüekkel szemben; intolerancia, türelmetlenség.

Intonálás

(intonatio), a zenében az a képesség, mely szerint az énekes az ő hangorganuma, a hangszeres zenész illető hangszere s a teljes harmoniák kihozatalára képesített billentyüs hangszerek, minők a zongora, orgona, harmonium, a hangszer mekanizmusa segítségével a hangot kihozza s érvényre emeli. A zene legfőbb hatása a tiszta, helyes s minden adott viszonynak megfelelő I.-on alapul. Az énekesnél a hangszálak egyenlő rezgésétől s a lélekzetvétel adequát beosztásától s a hangszeres zenésznél - vonós hangszerekkel szemben - a vonó által a huroknak egyenletes intenzivitásu megrezegtetésétől, a fuvóhangszereknél az ajkak szabatos tartásától s a hangszerbe befuvandó légoszlop arányos kezelésétől a billentyüs hangszereknél: zongoránál a kalapácsfejek mikénti bőrözése s azok ütéseinek elhelyezésétől, orgonánál a fa- v. fémsipok nyelvecskéi s zárkáinak pontos nyilásától, harmoniumnál pedig szintén ezek s a légoszlop helyes arányu kezelésétől függ. Az I. minden irányban a zene mekanikai kezelésének legnehezebb technikai részét képezi. Kiváltképen sok gyakorlatot s tanulmányt igényel szemben az ének s a fuvóhangszerek kezelésével. Jórészt hozzájárul a tiszta intonációhoz a finom muzsikális hallás is, mert enélkül ugy az énekes, mint a hegedüs s a fuvóhangszer-zenész mindig ki van téve a disztonálásnak (l. o.). I. az egyházi énekeknél azok a kezdő frázisok, melyeket a miséző pap, vagy előénekes szokott hangsúlyozni, hogy aztán a dallamok továbbfolytatását a nép, a közönség eszközölje.

Intoxicatio

l. Mérgezés.


Kezdőlap

˙