Itamaraca

Pernambuco braziliai államhoz tartozó, az Iguarassu kis folyó által a kontinenstől elválasztott terület, 90 km2-nyi területtel; bőven terem pamutot, cukornádat; sok tengeri sót is főznek rajta.

Itambe

Sarra do Espinhaço (l. o.) egyik hegycsúcsa Minas Geraes braziliai államban.

Itapalma

(növ.), l. Mauritia.

Itaparica

braziliai sziget, szemben Bahiával (l. o.).

Itasca

tó Minnesota É.-amerikai államban, az Északi-jegestenger és a Mexikói-öböl közti vizválasztón, 478 m. magasban, homokos 32-40 m. magas dombok közt. Hossza 10-12, szélessége 4-5 km. A Misszisszippi forrástavának tartják.

Itatás

az, midőn a házi állatnak ivóvizet adnak. Az állatra nézve legelőnyösebb, ha akkor iszik, midőn szomjas, de ezt főleg csak a viz közelében szabadon tartózkodó állatok tehetik; többnyire azonban naponta 2-3-szor bizonyos órákban itatják meg őket és pedig vagy etetés előtt, vagy etetés után, de puffasztó zöld takarmány és abrak után nem célszerü mindjárt itatni. Az állatok I.-ára csak oly vizet kell használni, melyet az ember is elég jónak talál, az ivóviz mennyiségét pedig az állat ösztönére kell bizni. Mesterségesen fokozni a vizfelvételt, p. szomjat gerjesztő anyagok etetése által nem célszerü, mert az ivóviz az állati test körözeti fehérjéjének szétbontását fokozza. Nyáron rendesen a kútnál, folyóból v. tóból, télen gyakran az istállóban itatják az állatokat. Luxus istállókban néha födéllel biró oylan itató-készülékeket alkalmaznak, melyeket az állatok ajkaikkal nyitnak fel s akkor isznak belőlük, midőn szomjasak. I. politikai értelemben, l. Etetés.

Itatiaia

1900 m. magas vulkáni hegy, Braziliának legmagasabb hegycsúcsa, a Mantiqueira-hegyláncban, Minas Geraes és Săo Paolo államok határán, 175 km.-nyire Rio de Janeirótól. A hó némely évben 10-15 napig is megmarad a csúcsán.

Itató ólom

(bány.), az ércek ezüsttartalmát oly módon határozzák meg tüzi uton, hogy az ércet és ólmot együvé olvasztják - ólomba itatják - az ezüst egyesült az ólommal, melyet azután az üzőkén leüznek, hogy a tiszta szinezüst szemecskét megnyerhessék.

Itatóspapir

len- v. pamutrongyokból, avagy ezek keverékéből készült enyvezetlen és tömörítetlen laza papiros.

Itava

(Etawa), a brit-indiai Északnyugati tartományok Agra diviziójának egyik kerülete, 4384 km2 területtel, 722 371 lakossal, akik közt 94% hindu. Fővárosa (1891) 38 793 lakossal, egykor fontos erősséggel, amely most börtönül szolgál, a Dsamna balpartja közelében vasut mellett fekszik.


Kezdőlap

˙