Jadar

1. a Drina jobboldali mellékfolyója Szerbiában; a Debeli Zer-hegyből ered s Ljesnicánál végződik. - 2. J. (Fekete), a drina baloldali mellékfolyója Boszniában; Kuslatból ered s Zvorniktól D-re ér véget.

Jadassohn

Salamon, német zenész, született Boroszlóban 1831 augusztus 13. Lipcsében, majd (1849-51) Lisztnél Weimarban, végül zeneszerzéstant Lipcsében Hauptmanntól tanult. Itt 1866 óta az ének- és zeneegyesületek karmestere lett, 1871. pedig a hires konzervatoriumon a zeneelmélet s főleg a hangszerelés tanára. Irt is 1883 óta összhangtant, alaktant a kánon és fuga, valamint a formák és az ellenpont tanát, a hangszerekre irásét. Száznál több ének- és zenekari, zongora, stb. műve terjedt el. A lipcsei egyetem 1887. tiszteletbeli doktorrá avatta.

Jade

(Jahde), az Északi-tengernek Oldenburg nagyhercegségbe benyuló, 197 km2 területet elfoglaló öble, amelyet a Lay közelében eredő, 22 km. hosszu J. folyócska táplál. A J., amint látszik, a Weser egy régibb torkolatából keletkezett, amelyet a tenger hullámai és a föld sülyedése megnagyobbított. 1066. a hullámok a Mellum erősséget, 1511. pedig öt falut nyeltek el. A Mellum zátonyon, Wangeroog szigetén és Hock-Siel nevü horgonyzó helyen az öböl bejáratánál világító tornyok vannak. Belsejében a viz nagyon sekély. 1853. a porosz kormány a Heppens és Neuende nevü községek környékét, 340 ha.-t, Oldenburgtól megvette; 1855. megkezdette a hadi kikötőnek, Wilhelmshavennek (l. o.) építését. Ennek területe, a J.-vidék, Hannovera tartomány Aurich járásához tartozik.

Jadeit

(ásv.), a baltakőhöz v. nefrithez (l. o.) egészen hasonló, sokáig vele össze is tévesztették és csakis az ujabb időben sikerült a kettő között a különbséget pontosan megállapítani. Tulajdonképen az egyhajlásu piroxénekhez tartozó nátrium-aluminium-szilikát (Na Al Si2O6), mely soha sem terem kristályokban, hanem csakis tömött kristályos halmazokban. Zöld v. fehéres és szivóssága meg kedves külseje miatt használták a legrégibb idők óta mindenféle csecsebecsékre, amulettekre, baltákra, kardmarkolatokra, stb. A prehistóriai leletek között a nefrittel együtt fontos szerepet játszik, de indián népeknél ma is találni még alkalmazásban. L. Nefrit.

Jadrin

az ugyanily nevü járás székhelye Kazán orosz kormányzóságban, a Szura balpartján, (1890) 2941 lak., gabonakereskedéssel.

Jadviga

(lengyel) a. m. Hedvig.

Jaeger

Ármin, német kertész és kertészeti iró, szül. Münchenbernsdorfban, Gera mellett 1815 okt. 7., megh. Eisenachban 1890 jan. 5. A Weimar melletti Belvedereben tanulta a kertészetet, aztán beutazta Olasz-, Francia-, Angolországot és Belgiumot. Előbb a berlini növénytani kertben volt alkalmazva, 1845. udvari kertész lett Eisenachban, 1873. pedig udvari kert-felügyelővé nevezték ki. Művei közül megemlítjük a következőket: Der Obstbaumschnitt (Lipcse 1862); Deutsche Bäume u. Wälder (u. o. 1879); Der Gemüsegarten (4. kiad. Hannover 1888); Die Zimmer- u. Hausgärtnerei (u. o. 1883); Die Gartenkunst u. Gärten sonst u. jetzt (Berlin 1888); Illustriertes Gartenbuch, Anleitung zum Gartenbau in seinem ganzen Umfange (4. kiad. Hannover 1882). 1857 óta a Gartenflora c. kertészeti szaklap egyik szerkesztője volt. Irt szépirodalmi műveket is.

Jaen

(ejtsd: haen), 1. tartomány Spanyolországban Ciudad Real, Albacete, Granada és Cordoba közt, 13426 km2 területtel, (1887) 437842, 1 km2-re 32 lak. É-on a Sierra Morena lejtői, K-en az erdős Segura, a Cazorla, a Pozo Alcon, DK-en a Sierra Magina (2179 m.) emelkednek. A Segurán és néhány patakon kivül vizei mind a Guadalquivirbe torkolnak, amely maga is itt ered. A termékeny föld dacára a mezőgazdasági termékek alig elégségesek a gyér lakosság táplálkozására; aránylag még legtöbb a gyümölcs, amit termesztenek. A Sierra-Morenában sok az érc, különösen az ólomérc; ez utóbbi az egyedüli, amelyet bányásznak, különösen Linaresben és La Carolinában. Ásványvizforrásai közül a legismertebb a Fuente de la Encina. Dom Benitóban sót főznek. Az ipar és kereskedelem igen csekély. 12 járásra (partido) oszlik föl. - 2. J., ugyanily nevü tartomány fővárosa és püspöki székhely, 92 km.-nyire Cordobától, a Guadalbullon partján emelkedő Jabalcuz lejtőjén, 549 m. magasban, vasut mellett, (1887) 25706 lakossal, nagyobbára vastag felekból álló kőházakkal. Épületei közt legjelentékenyebb az egykori mecset, most székesegyház, pompás márványfaragványokkal és diszítésekkel; a Villar del Pardo-féle gót stilusban épült kastély, gyönyörü arab izlésre való portáléval; a Casa Suaraz; a 8000 nézőt magába foglalni képes, bikaviadalra szánt cirkusz. A város fölött emelkedő magaslatokon még láthatók ama falak romjai, amelyek Dsijan mór fejedelemségnek ezen egykori fővárosát védték.

Jaennicke

János Frigyes, német agyagiparos, szül. M. m. Frankfurtban 1831 jan. 7. Eleinte kereskedő, majd vasuti hivatalnok volt. Kiadta a következő műveket: Grundriss der Keramik (Stuttgart 1879); Handbuch der Aquarellmalerei (4. kiadás, u. o. 1889); Handbuch d. Oelmalerei (3 kiad., u. o. 1889); Deutsches Steinzeug im Meltlacher Museum (Mainz 1884); Handbuch d. Glasmalerei (Stuttgart 1890).

Jáfet

(héb.) a. m. elterjedő, Noé harmadik fia. A bibliai hagyomány szerint az európai és az északi Ázsiában lakó népeknek ősatyja. A mohammedán legenda tizenegy népet származtat tőle, köztük a törököket, valamint a Góg és Magóg népét.


Kezdőlap

˙