Jallandar

angol leirása Dsalandar-nak (l. o.).

Jallieu

l. Bourgoin.

Jalmal

a Kara-tenger és Ob-torkolat közt fekvő, 670 km. hosszu félsziget Szibéria Ny-i részében; É-i vége a Golovin-fok. Csupa tundra és lakatlan. Néha keresik föl a szamojedek; ezért Szamojed-félszigetnek is hivják.

Jalomica

1. a Duna 240 km. hosszu mellékfolyója Romániában, az erdélyi havasokban, Predeal közelében ered, a Prahovával egyesül, nagy körívet ir le és Hirsova alatt torkollik. - 2. J., a róla elnevezett, D-i részében mocsáros kerület 7040 km2 területü, (1889) 146630 lak., CalaraSi székhellyel.

Jalon

(ejtsd: halon), 180 km. hosszu jobboldali mellékvize az Ebrónak; Soria tartományban a Sierra Ministrában ered; ÉK-nek folyik, nagyobbára mély, és vize által termékennyé tett völgyben; fölveszi a Najimát, Dezát, Mesát, Manublest, Jilocát; áttörvén a Moresi-szoroson, öntözi a Terreno de Campielt és Alagon közelében torkollik. Vizterülete 9405 km2.

Jalousie

(franc., ejtsd: zsaluzi), eredetileg a. m. féltékenység, irigység; aztán vékony falemezekből készült ablakredőny (l. Redőny).

Jalpuch

(Jalpukh), 230 km2 területó tó Besszarábiában, amelyet az ugyanily nevü mellékfolyója a Dunának alkot; csak igen keskeny földszoros választja el az Alsó-Dunától, Izmailtól Ny-ra. É-i végében Traján-sáncok néven ismeretes erődítések maradványai láthatók.

Jalsoviczky

Géza (jalsovai), technikus, szül. 1852. Tanulmányait a zürichi műegyetemen végezte s miután a winterthuri Sultzer-féle gyárban s több magyarországi nagyobb gépgyárban tanulmányait a gyakorlat terén kiegészítette, 1880. kinevezték a budapesti állami ipariskola gépészeti tanszékére tanárrá, mely alkalommal a külföldön hosszabb tanulmányutat tett. A szakirodalomban több kisebb dolgozatán kivül a Gőzgépek szerkezete és kezelése cimü munkájával szerepel. E Lexikonban az általános gépészet körébe tartozó szavakat irja.

Jalta

az ugyanily nevü járás székhelye Tauria orosz kormányzóságban, 45 km.-nyire Szimferopoltól, a Krim-félsziget D-i partján, (1888) 4764 lak., tengeri fürdővel; a körülte fekvő dombok árnyékos sétahelyeinél és enyhe klimájánál fogva az orosz arisztokrácia kedvelt téli tartózkodó helye. 4 km.-nyire van Livadia (l. o.), az orosz cárok kastélya.

Jaluit

(Banham), a Marshall-szigetek egyik csoportja a Nagy-oceánban, a Ralik szigetláncban 60 km. hosszu és 15 km. széles laguna körül, 90 km2 területtel és mintegy 1000 lak. Számuk 55. A lagunába két hajózható csatorna visz; a DK-i csatorna mellett van Jabor, a német konzulnak és a J.-társaságnak székhelye; e társaságé minden ültetvény. A főkiviteli cikk a kopra (1891. 480414 font). 1809. Patterson kapitány fedezte föl. 1885 óta német birtok.


Kezdőlap

˙