Jasmak

(török) a. m. arctakaró, fátyol, mellyel a török nők az arcukat elfödik. Régebben át nem látszó volt, de manapság, főleg a török fővárosban, beérik a fátyolszerü arctakaróval is. Szine leginkább fehér.

Jasminum

(növ.), l. Jázmin. - Jasminaceae, l. Jázminfélék.

Jasmund

Rügen-sziget ÉK-i kis (15 km. hosszu, 11 km. széles) félszigete, Rügen legszebb része. 1864 márc. 17-én a porosz és dán legiók itt eldöntetlen ütközetet vivtak egymással.

Jasper

Győző, osztrák rézmetsző, szül. Bécsben 1848., eleinte a bécsi akadémia, utóbb Jacoby tanítványa volt. Legsikerültebb metszetei: néhány kitünő képmás Dürertől, Szt. Sebestyén Mantegnától; Mindenszentek Dürertől, Szt. Jusztina Morettótól. Kitünőek Dürer, Feuerbach Anzelm, Rohl, Defregger, Richter Lajos, Kundmann, Zumbusch, Bürkner, Führich, Tilgner, Bauernfeld és mások metszett arcképei.

Jasszi

(Jaşi, magyarosan Jászvásár), jelenleg az ugyanily nevü kerületnek, egykor Moldvának fővárosa, ortodox metropolitának, kat. püspöknek, osztr.-magyar konzulnak székhelye, a Bahlui és vasut mellett, (1890) 72 892 lak., akik közt oláhokon, oroszokon, örményeken, zsidókon, cigányokon kivül magyarok is vannak; élénk kereskedéssel; egyetemmel, szemináriummal, 2 liceummal, 2 kollégiummal, művész- és zeneakadémiával, muzeummal. A 3 dombon elég rendesen épült városnak 48 ortodox temploma, 58 zsinagógája, egy katolikus, egy örmény és egy lutheránus temploma van. Legélénkebb utcája az Ulica-Mare; legszebb sétahelye Kopu nevü park az ugyanily nevet viselő dombon; legszebb épületei a Szt. Háromság temploma, gyönyörü arabeszkekkel, a Szt. Miklós-templom, amelyben a moldvai fejedelmeket kenték föl, a nagy kórház, kormányépület és ez előtt Nagy István lovasszobra. J. a jasszi nevü dákoknak volt már fővárosa, ezen jellegét a római uralom alatt is megőrizte. 1565. Lapusnianu Sándor moldvai fejedelem Szucsavából ide tette székhelyét. 1868. Szobieszki lengyel király dulta föl. 1792 jan. 9-én Oroszország és Törökország itt kötöttek egymással békét. Az orosz-török háborukban az előbbiek több izben elfoglalták. 1827. tüz emésztette el nagy részét, azóta épült rendesebben.

Jastrow

város Marienwerder porosz kerületben, a Küddow közelében, vasut mellett (1890) 5288 lak., gyapjufonással, gép-, cipő-, posztógyárakkal és nagy lóvásárokkal.

Jász

(állat, Idus Heck.), a nyilthólyagu halak rendjének pontyfélék családjába tartozó halnem, melynek szája kis nyilásu, bajuszai nincsenek és torokfogai simák, kampósak. Édes vizekben élő és nálunk is tenyésző faja az Ónos jász (J. melanotus Heck.), melynek szine a tartózkodás és évszak szerint változik. Tavasszal az ívás idején háta szürkésfekete, áttetsző rezes csillámmal, oldalai rezesebbek, feje és kopoltyufödői aranyosak, hasa ezüstös, őszfelé a szinek elhomályosodnak. A tiszta hüvös vizet szereti kis társaságban mindig a viz felsőbb rétegeiben uszkál s rovarfélékkel táplálkozik. Húsa jóizü. Hazánk folyóvizeiben elég közönséges.

Jászai

Mari, szinésznő, szül. Aszódon (Komárom) 1849.szegény szülőktől. Anyja Győrbe átköltözve, ott elhunyt, mielőtt kis leánya sorsát biztosíthatta volna. Korán hajlamot érzett a szinészet iránt, s midőn e hajlamát atyja ellenezte, Hubai szinigazgatóval akként egyezett meg, hogy Székesfehérvárra szökik és ott beáll Hubai szintársulatába. Itt lépett fel először mint néma szereplő a Peleskei Nótáriusban 1867. Innen jött Budára a Népszinházhoz, Molnár György társulatához havi 20 frtnyi dijazással. Miután szerepeket itt sem kapott Kolozsvárra szerződött, ahol már jelentékeny szerepekhez jutott. Innen nyert szerződést Pestre a Nemzeti szinházhoz báró Orczy intendáns meghivása folytán. Itt fejlődött ki voltaképen tehetsége, noha igen sokat betegeskedett ezen időben. A természet különösen megáldotta rendkivüli fogékonysággal, élénk képzelődéssel, deli, karcsu, hajlékony termettel. Lényében a legbecsesebb olthatatlanul lángoló lelkesedése, mondhatni féktelen szenvedélye művészete iránt, mely megfeledkezik magáról az alkotás pillanatában. A görög tragediák legnemesebb nőalakjait: Antigonet, Elektrát s a velük rokon francia klasszikus drámák nőalakjait: Phedrát stb. ő honosította meg a szinpadon. Legnagyobbnak tünt fel: Madách Ember tragédiájának Éva szerepében, melynek különböző alakzatait annyi lélekkel, oly bensőséggel, annyi plasztikai erővel és bájjal személyesítette, hogy ha egyebet nem alkotott volna is, ez az egy szerep maradandóvá tenné szini pályájának emlékét.

Jaszak

(török) a. m. tilos.

Jász-Alsó-Szent-György

nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok vármegye jászsági alsó járásában, (1891) 4326 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Lakói méhészettel foglalkoznak. Van takarékpénztára és gőzmalomrészvénytársulata.


Kezdőlap

˙