Jubainville

l. Arbois de Jubainville.

Jubal

l. Lámek.

Jubbulpore

a. m. Dsabalpur (l. o.).

Jubilate

(lat.) a. m. örvendjetek, neve a husvét utáni III. vasárnapnak, a 99. zsoltár második verse szerint, amellyel kezdődik az aznapi szt. misének introitusa.

Jubileum

(lat.) a. m. örömünnep, melyet valamely örvendetes esemény emlékére 25. 50, 100 éves fordulóján tartanak. Politikai eseményeknél rövidebb időközökben is megülik. - J. az egyházjogban a. m. vigalomévi bucsu, melyet rendesen minden 25 év lejártával különös bulla (bulla indictionis) által kihirdetnek. Rendkivüli alkalmakból kihirdetett s a J.-mal hasonló joghatállyal (teljes bünbocsánat) járó bucsukat adinstar Julibaei-bucsuknak nevezik. - Jubileumi év a zsidóknál l. Jóbel-év.

Jubileumok könyve

egy Kr. e. az I. sz.-ban keletkezett apokaliptikus könyv neve. E könyv a Mózes 1-ső könyvében és a 2-ik könyv első fejezeteiben levő anyagnak a farizeusi zsidóságnak szellemében való feldolgozását foglalja magában. J.-nek azért hivják, mert szerzője különösképen arra vet ügyet, hogy ama kor kronologiája szerint számoljon és számításai alapjául a 49 éves jóbel-korszakot veszi. Jeromos tanusága szerint a könyv héberül iratott. Görög fordítását az egyházatyák és a bizanci tudósok a XII. sz.-ig használták, azóta azonban nyoma veszett. A XIX. sz.-ban egy etiop fordítás és egy régi latin fordítás nagyobb töredékét fedezték fel. V. ö. Schüner, Geschichte des jüdischen Volks im Zeitalter Jesu Christi (2 köt., Lipcse 1886).

Juc

az aldunai szoros egyik sellője. Szvinica és a szerbiai Golubinje közt; a sellőt a Duna medrébe benyomuló szerpentinpad okozza, melynek nagy egyenetlenségei vannak. A most folyó szabályozási munkálatok következtében az akadályok eltávolítására a balparthoz 1 km. hosszu hajóut repesztetik ki.

Jucar

(ejtsd: hukár), 506 km. hosszu folyó Cuenca, Albacete és Valencia spanyol tartományokban; a Cerro de San Félipeben 1646 m. magasban ered és D-nek folyik; a la Mancha-sikon hirtelen K-nek fordul, (néhol 350 m.) mély hegyszakadékokban folyik; ezekből kiérvén, vizét számos öntöző csatornába vezetik le, amelyek közt a Real acequia de Alcira a legjelentékenyebb. A Cullera-foktól D-re homokzátonyok közt torkollik. Vizkörnyéke 21054 km2. 69 mellékvize közül a jelentékenyebbek: a Huecar, Cabriel, az Albaida és a Magro.

Jucker

l. Jukker-ló.

J. U. D.

a lat. Juris utriusque doctor rövidítése; mindkét t. i. a római és a kánoni jognak tudora.


Kezdőlap

˙