Kakaslépés

a. m. csöbörbelépés (l. o.).

Kakasmandikó

(növ., piros tavaszika, veres kankós Benkőnél, piroska Földnél, nyakagyar Diósz.), az Erythronium L. népies neve Erdélyben. Tulipántermetü, apró hagymás növény, hazánk D-i részén az E. dens canis L. terem; más hat faja az ázsiai Orosz-birodalomban, Japánban és É.-Amerikában nő. Csinos egyvirágu kerti növényke; szirma felfelé görbül, mint a Cyclamené, hagymáját a tatár eszi, sőt ivaerlőnek is becsüli. Oroszországban bélféreg és nyavalyatörés ellen használják. Már Dioskorides is gyógyított vele. Tavaszi virágágyba vagy szegélyének célszerü. Hagymasarjról szaporítják.

Kakas Márton

Jókai Mór irói álneve.

Kasas Márton

humorisztikus képes heti lap, szerkeszti Rákosi Viktor (Sipulusz); kiadó-tulajdonos: Rákosi Jenő Budapesti Hirlap ujságvállalata. 1894 szept. 30. jelent meg az első száma nagy 4-rét egy íven; 1895 ápr. 7. alakját kis 4-rétre változtatta. 1894 dec. 23. pedig Sipulusz Lapja Kakas Márton címet vett fel.

Kakas Márton Albuma

képes humorisztikus folyóirat; szerkesztette Jókai Mór és kiadta Heckenast Gusztáv. A Nagytükör folytatása volt. Megjelent 1858 máj. Pesten 8-rét három íven, szines borítékban; azonban az első füzettel megszünt és folytatásaként támadt 1858 aug. 21. az Üstökös.

Kakassarok

l. Keltike.

Kakastaréj

(növ.), általában lapos, taréjalaku virágok neve, mint a kerti Celosiáé, az Onobrychis crista galli-é, Erythrina cr.g.-é, Rhinanthus cr. g.-é. Benkő szerint a Pedicularis L. (Diószegiéknél kajmacsór). Ez a tátogatók füve, mintegy 135 fajjal Ausztrália kivételével (14 nálunk). Gyakran ingoványon és havason nő. Szirma ajakas, levele egyszer v. kétszer szárnyas sallangu. A legtöbb faja gyanus v. mérges. Zölden a jószág sem igen eszi, a szarvasmarha vizellete piros, sőt a bele gyuladásba is jönne tőle. A fő forrázata a háziállatok tetve ellen lenne jó (Pedicularis a. m. tetüfű). A P. verticillata L. levelét a kurilii szigeteken teának használják. Több faja kerti virág. V. ö. Steininger, Beschreibung der europ. Arten des Genus Pedicularis (Cassel 1887).

Kakastej

(növ., Ornithogalum L. a. m. a kakastej, b a madártej, tokja, c ennek zöldcsik, átmetszése madárliliom, Albucea Rchb.) a liliomfélék füve 70 fajjal az óvilágban. Apró fehérvirágu, tavaszi hagymás fű, hazánkban 8 faja nő. Leplének külső oldalán zöld pántja van. Füve fehéres nyálkával tejel. A magyar gyereket kakastejjel sütött kenyérrel édesgetik. (L. az ábrát.)

[ÁBRA] a Kakastej, b a tokja, c ennek átmetszése.

Kakasülő

1. torokgerendás födélszerkezetekben (l. o.) a torokgerendát - különösen pedig ha két torokgerenda van egymás fölött, a felsőt - hivják e néven. - 2. Szinházakban a legfelső karzat.

Kákás üvegérc

(ásv.), l. Freislebenit.


Kezdőlap

˙