Kalabar

a. m. Calabar (l. o.).

Kalabárbab

(növ., Physostigma Baulfour), vitorlás virágu iszalagcserje, egyetlen faja, a Ph. venenosum Balf. (l. az ábrát) Ny.-Afrika tropikus részein terem. Paszulyunkhoz hasonló, sőt vele szisztematikailag is közelről rokon. Hüvelyében hosszas v. kissé veseképü, 21/2-4 cm. hosszu és 2 cm. széles csokoládészinü, kissé érdes mag terem. Benne nagyon mérges, szintelen, firnisznemü alaktalan alkaloid, a physostigmin, továbbá az eserin vagyis szintelen rhombos kristálytáblák képében kiválasztható, keserü alkaloid, a calabarin, azaza a sztrichninhez hasonló alkaloid, végre az indifferens phytosterin van, ezért Guinea lakosai az istenitélet bizonyos alkalmazására, valamint nyilméregnek is használják. Minthogy a physostigmin a mozgató idegeket bénítja, a szem tükrét pedig szűkíti, ezért a K. extraktumát a pupillatágulás elhárítására használják.

[ÁBRA] Kalabárbab (Physostigma venenosum).

Kalabaza

(spanyol, növ.), az arab nyelvből származik (kalabassza) a. m. lopótök, valamint a belőle készült edény is. kalabasszafa a. m. Crescentia L., vagyis kabakfa (l. o.).

Kalabria

l. Calabria.

Kalabriai

kalap, széles karimáju, magas, hegyes nemez-kalap, eredetileg kalabria lakosai viselték. 1848. a republikánusok jelvénye volt.

Kalabriász

A játék neve zsidó-német eredetre vall. Kol (zsidó, a. m. mindenki), ober (német, a. m. felső) és jasz (lengyel, a. m. előkelő, hatalmas), ezekből lett koloberjasz vagy mint már magyarosítva nevezik K. Ezen játék egyike az Európában legelterjedtebb társasjátékoknak, mely nemcsak azért, mivel nagyon sokféle módon játsszák, de mert éles megfigyelést és nagy gondolkozást is igényel, a legnehezebbnek mondható az összes nálunk ismeretes társas kártyajátékok közt.

Kalács

ünnapi sütemény. Következő módon készül: miután az élesztőt kis tej és cukorral kelesztik, 10 deka vajat egy egész tojással habosra keverve 1 liter finom liszt, egy tojás, kis só, negyed liter tej, 4 darab cukor hozzátételével lágy élesztő tésztát dagasztanak, melyet 1 órai kelesztés után 3 vagy 4 ágban fonva és újból kelesztve mérsékelt meleg mellett megsütnek.

Kalácsa

nagyközség Temes vármegye vingai j.-ban, (1891) 1189 oláh, német és magyar lak.

Kalaf

(növ.). l. Fűzfa.

Kalafat

romániai város, l. Calafatu.


Kezdőlap

˙