Kámformakk

(növ.), l. Kámforolajfa.

Kámformirigy

(növ.), l. Kámforfa.

Kámforolajfa

v. kámformakk (növ., Dryobalanops Gaertn.), a Dipterocarpeák fája, 3 faja az indus szigettengeren terem. A D. Camphora Colebr. (D. aromatica Gaertn.) v. szumatrai kámforfa, Szumatra és Borneo magas fája. Levele tojásdad, virága fehér, tokját az ötmetszerü kehely fogja körül, sallangjai a gyümölcsöt széthurcoló zászlóvá nőnek meg. Az idősebb fa repedéseiben kristályos töeg, a borneói (szumátrai borneol v. baroszi) kámfor van, melyet a benszülöttek onnan kikaparnak, Baroszban valamennyire raffinálnak; fehér, könnyen eldörzsölhető, nem éppen kellemes szagu, kámforhoz hasonló ízü tömeg lesz, melynek összetétele C10H18O, olvadáspontja 198°, forráspontja 212°; szaga egyáltalán nem emlékeztet a közönséges kámforra, inkább pacsuli-szagu; kristályosodási formája az oktaéder. Európába alig kerül belőle valami s már Dél- és K.-Ázsiában is, hol vallásos ünnepeknél használják, rendkivüli ára van.

Kami

a japáni vallásban a számos alsórangu istenségek közös neve.

Kamieniec-Podolski

a. m. Kamenec-Podolszkij (l. o.).

Kamienski

Mátyás, az első lengyel dalműszerző, szül. Magyar-Óvárt 1734 okt. 13., megh. Varsóban 1821 jan. 25. Hat lengyel operája közül az első, Nendza Uszesliwiona (Szerencse a szerencsétlenségben) c. 1775. került szinre a varsói nemzeti szinházban. Két német dalművét nem adták elő; egyházi zeneműveket irt és a Sobiesky-emlék leleplezésére kántátét.

Kamies

hegytömeg a Fokföldön, a Ny-i part közelében a Kis-Namaföldön; legmagasabb csúcsa a Welcome (1564 m.) az angol gyarmat trigonometriai fölmérésében jelentékeny szerepet játszott. A tőle É-ra elterülő felföldön fekszik a virágzó vesleyanus hittérítő állomás: Kamiesberg vagy Lily fontein.

Kamillafű

Kamomilla (növény, Chamomilla Schultz Bip.), 1. Székfű.

Kamin

(lat. caminus), l. Fűtés és Kandalló.

Kamionka strumijelowa

(ejtsd:- sztrumilyova), az ugyanily nevü galiciai kerületi kapitányság székhelye, 40 km.-nyire Lembergtől, a Ny-i Bug partján, (1890) 6483 lak., gőzmmalommal, sörgyártással és fakereskedéssel.


Kezdőlap

˙