Kapaonik

1892 m. magas hegytömeg Szerbiában, a szerb és bolgár Morava közt; tetejéről messze kiterjedő kilátás nyilik. A K. gránitból, porfirból és főképen szerpentinből áll; nagy része kopár.

Kaparás

v karaszolás, a fémek tisztítására drótkefével vagy drótecsettel. Nagy fontossága van a galvanosztegiában és plasztikában, abból a célból, hogy a tárgy felszinére rakodó fémréteg fizikai tulajdonságait (a lyukacsos, kristályos szövetet) megváltoztassuk. A jól lekefélt galvános csapadékon a további műveletkor a fém sokkal egyenletesebben rakódik le, mert a drótszálak a csapadék lyukacsait eltömik és a kristályokat elsimítják. Igy a vörösréz és az ezüst csapadék a drótkefével való megmunkálás következtében homályos szinét elveszti és fényessé válik. A drótkeféket munka közben szappanyos vagy ecetes vizzel, borkőoldattal vagy ecetes sörrel nedvesítik meg. A K. egyúttal próbája is annak, vajon a fém jól rakódott-e le, mert a rosszul tapadó csapadékot a karcoló kefék lehorzsolják. L. még Fényezés.

Kapargálók

(Rasores), a tyúkfélék, mert eledelüket kapargálással szerzik meg. L. Tyúkfélék.

Kaparó

Hajós szerszám, középen nyéllel ellátott háromszögü vaslap, melynek mindhárom széle ki van élesítve. A fedélzet, cobrok, árboc- és egyéb rudak levakarására, tisztogatására használják. - K. a bányászatban, a kivágott kőzetek ideiglenes lerakására szolgáló helyiség. - K. a tűzoltószerek közt oly bontó eszköz, mely a gerebléyhez hasonló, azonban kevesebb (3-4) lefelé nyuló ággal bir és különösen trágya stb. bontására szolgál.

Kaparóháló

l. Halászat.

Kaparókések

l. Hengermű.

Kaparószák

l. Varsaháló.

Kapás

olyan ember, ki a kapával keresi kenyerét, továbbá bizonyos terület, melyet egy ember egy nap alatt megkapálhat; p. nyolc kapás szőllő oly kiterjedésü szőllő, melynek egyszeri megkapálásához 8 K. napi munkája szükséges. K. növények oly növények, melyeket kapálni kell, hogy kifejlődjenek. Ilyenek a tengeri, takarmány- és cukorrépa, a burgonya, a káposzta, a dohány s mások.

Kapás növények

l. Kapás.

Kapaszkodó gyökér

(növ., radix adligans), kúszó növények, p. a borostyán mellékgyökere, melyek segítségével a fa derekához, falhoz stb. erősíti magát, szorosan hozzásimul és igy magasra felkúszhatik.


Kezdőlap

˙