Kapucinusok

l. Ferencrendiek.

Kapucinuspor

fejtetvek ellen való por, melyet a hajra hintenek. Minthogy ánizson és más ártatlan növények porán kivül fehér záspagyökér, sabadillamagvak és a Delphinium staphysagria magvainak törmeléke is van benne (melyek mindegyikében nagy mérgek foglaltatnak), ennélfogva egyáltalán nem tekinthető közömbös szernek.

Kapucinus-rózsa

(növ.), a Rosa bicolor Jacq, vagyis a kivül sárga, belül tűzszinü piros, aprólevelü, gyakran ültetett kerti rózsa.

Kapucinus-szakáll

(növ.), l. Katangkóró.

Kapucinus-virág

(növ.), a Nigella meg a sarkantyu neve.

Kapudán

v. kapudán pasa (török) a. m. tengernagy, vagyis a tengerészeti miniszter. Újabban a báhrije náziri arabos szóösszetételt használják helyette. Régebben a török hajóhadak parancsnoka Gallipoli szandsák bégje volt. Szulejmán alatt 1533. Hájreddin pasa lett először két lófarkas pasa, mig végre 1566. a magyar származásu Piále pasa három lófarkas vezéri rangra emeltetett. A kapudán pasának is volt külön divánja, mint a többi országnagynak. Maga a szó az olasz capitan-ból származik, és pusztán a K. egy-egy hadihajó parancsnoka volt.

Kapudsi

(török) a. m. kapus, őrálló; átvitten a szultáni szeráj külső kapujának az őrei. Ők hivták meg az állam nagyjait az udvari ünnepségekre is. Több csoportra oszlottak és élükön egy-egy bölük-basi állott. K. basi, a palota őrizőinek a főnöke. Régebben nem volt a K.-khoz semmi közük, mert leginkább politikai küldetésekre alkalmazták őket, de csakis a birodalmon belül. Az európai követeket és kiséretüket ők vezették a szultán elé kihallgatásra. Ugyancsak ők hajtották végre a halálbüntetést, a száműzetést és a vagyonelkobzást. Ők iktatták be a helytartókat és kézbesítették a szultáni kéziratokat, ajándékokat stb. V. ö. Thury, Tört.

Kapufélfa

l. Kapu.

Kapufa

l. Kapu és Fiókkapu.

Kapuköldök

a földbe ásott fa v. kődúc, melyhez a kapuszárnyak zárásakor ütköznek.


Kezdőlap

˙