Kenilworth

(ejtsd: kenilvörth), város Warwick (ettől 7 km.-nyire) angol grófságban, vasút mellett, (1891) 4173 lak., bőr- és kémiai iparral; ismeretes a Walter Scott regényei útján a K.-i kastély, amelyet I. Henrik idejében építettek; Montfort Simonnak, Gand lancasteri hercegnek volt birtoka; Erzsébet királynő a leicesteri grófnak adta. Cromwell tisztjeinek adományozta, akik lerombolták. Újabban nagy része restaurálva van.

Kentiák

az annalekiták egy törzse; az izraelitákkal költözködtek Kanaánba, ahol részben a pusztában, a városokban, részben Köves-Arábiában sziklavárakban éltek.

Kénkalcium

l. Kalcium szulfidjai.

Kén kloridjai

A kén a klórral több vegyületet képez, melyek közül az u. n. kénmonoklorid S2Cl2 a legállandóbb. A kéndiklorid SCl2 könnyen bomló vegyület. Még bomlékonyabb a kéntetraklorid SCl4. A kénmonoklorid könnyen képződik, ha kénvirágra száraz klórgázt vezetünk; ilyenkor a kénvirág szétfolyik és vörösbarna folyadékot kapunk, mely lényegében a kén oldata kénmonokloridban. Ebből desztillációval a tiszta vegyületet kapják. A tiszta kénmonoklorid veressárga folyadék, fs.-a 0°-on 1,70, fp.-ja 138°. Szaga jellemző; a szemet könnyezésre ingerli. Gőzének sűrüsége 4,70 (levegő 1) az S2Cl2 képletből számított gőzsűrüség 4,665. Vizbe cseppentve alámerül, de mihamarabb erélyes hatás áll elő, a kénmonoklorid elbomlik és sósav, kénessav, kénhidrogén stb. keletkeznek. Fontos sajátsága, hogy ként nagyon bőségesen old (67%-ot). Iparilag a kaucsuk vulkanizálására alkalmazzák. A kéndiklorid ugy képződik, ha 5-10°-nyi hőmérséken S2Cl2-et klórgázzal telítünk. Vörösbarna folyadék, fs.-a 1,62. Forraláskor klórgázt veszít és kénmonokloriddá alakul. A kéntetraklorid akkor keletkezik, ha -22°-on S2Cl2-be sokáig klórgázt vezetünk. Sárgásbarna folyadék, amely csak erősen lehűtve tartható el; felmelegedéskor klórgázt veszít és már közönséges hőmérséken SCl2-dá alakul.

Kénkovand

(ásv.), l. Pirit.

Kénkő

a. m. kén.

Kénkő-eső

v. kénköves eső, a fenyőerdő himporának zivatar és esős idő esetén a földre csapódása. Ha a himpor nagy mennyiség, a föld sárgállik tőle, l. Elporzás.

Kénlap

kénkővel megfuttatott lapos keskeny szövet, mellyel a boros hordókat kénezik.

Kénmáj

(Hepar sulfuris), általában a fémoxidok, fémhidroxidok v. fémkarbonátok és kén összeolvasztása útján kapott és főképen szulfidekből meg poliszulfidekből, továbbá tioszulfátokból álló elegyeket nevezik igy. Legösmertebb a kálium K. (Calium sulfuratum pro balneo), mely káliumkarbonát és kén összeolvasztása útján készül. A m. gyógyszerkönyvben hivatalos; bőrbajoknál fürdőbe használják.

Kennan

György, amerikai urazó, szül. Norwalkban, az Egyesült-Állomokban. 1845 febr. 16. 1864. Nicaraguán és Kalifornián át Kamcsatkába utazott. 1865-68. részt vett az amerikai expedicióban, mely a tengeralatti táviró ügyében járt Alaszkában és Szibériában. 1870-71. délkeleti Oroszországban, 1885-86. Szibériában járt és kormányának hivatalos ajánlása folytán mindenhová beengedték és mindent megtekinthetett. Tapasztalatai alapján két munkát irt azután a száműzöttek nyomoráról, melyek a legnagyobb féltünést keltették és ugyszolva minden élő nyelvre lefordíttattak. Ezek: Tent life in Siberia és Siberia (1890). Magyarul: Szibéria, ford. Zempléni Gyula (Budapest és Bécs 1891-92).


Kezdőlap

˙