Kettős zongora

l. Zongora.

Kettős zsoldos

l. Zsoldos.

Kettőző-pát

a. m. izlandi pát (l. o.).

Kettőztetés

(lat. reduplicatio), egy-egy szó v. szótag ismétlése bizonyos fogalmi árnyalatok jelölésére. Legtöbbször nyomósítást fejez ki, p. «gyorsan, gyorsan!» Némely afrikai nyelvekben a többes számot jelölik vele, p. a busmannok nyelvében ku kar, kukun karok. Szóismétlés maradványa az indogermán perfektumban az első szótag kettőztetése (a szanszkritban, görögben, latinban, gótban), p. lat. currit fut: cucurrit futott. Ide tartozik az ikerszók képzése is (l. o.). V. ö. Pott, Dopperlung als eins der wichtigsten Bildungsmittel der Sprache (Detmold 1862).

Kéttüdősek

(állat, Dipneumones), a pókok egyik alrendje, melynek legfontosabb ismertető jele az, hogy a lélekzésre két légcsőtüdeje van. Ebbe az alrendbe tartoznak hazai pókjaink majdnem valamennyien, egyedüli kivétel a négy légcsőtüdős Atipus piceus.

Kettwing

város Düsseldorf porosz kerületben, a Ruhr és vasút mellett, (1890) 5293 lak., gyapjufonással és szövéssel, gőzmalommal és papirgyárral.

Ketuba

(új-héber, a. m. okirat), a zsidó házassági jogban a házassági szerződés, mely egyrészt a férjnek nejével szemben elvállalt kötelezettségeit tartalmazza, másrészt pedig a nőnek beleegyezést a házasság megkötésére. Lényegére nézve tehát magánjogi természetü, mivel azonban az idevágó zsidó hagyományos törvény a házas együttélést K. nélkül tiltja, egyúttal rituális jelentőséggel is bir és a rendszeres zsidó házasságkötés egyik lényeges kelléke. A két hiteles tanu által megerősített K.-t, melynek khald nyelven irt szövege más-másképen van fogalmazva a hajadon, az elvált és az özvegy nő számára, az esketést végző egyén az esketési szertartás alatt szokta felolvasni.

Ketubím

(héber, a. m. iratok), a hagiografák jelölésére használt kifejezés. L. Biblia.

Kétvágányu vasút

az a vasút, melynek nyilt vonalán, tehát az állomások közt levő részeken két sinpár fekszik. L. még Egyvágányu vasút.

Két világító égitest elmélete

l. Két kard elmélete.


Kezdőlap

˙