Kilométer-pénz

A vonatokat kisérő vonatszemélyzet, a lokomotiv vezetője és a tüzelő a vonatokkal avagy csak a lokomotivval tett útjáért külön díjaztatik. E díjazást különböző elvek szerint szabják meg s vagy a szolgálatban töltött időt vagy a megtett út hosszát veszik a számítás alapjául. Első esetben órapénzt, utóbbi esetben K.-t kapnak a szolgálatért, de ez utóbbi esetben az egységtétel annál kisebb, mennél gyorsabb járatu vonattal történik az utazás, p. o. az államvasutaknál kap kilométerenként:

 

gyorsvonatnál

vegyes- és

tehervonatnál

a vonatvezető

0ˇ5

0ˇ8

1ˇ1 krt.

a vizsgáló kalauz

0ˇ4

0ˇ7

1ˇ1 krt.

a fékező

0ˇ4

0ˇ4

0ˇ7 krt.

Kilövés

a nyomdászok igy nevezik a nyomás alá kerülő oldalaknak azt az elrendezését, amelynek következtében a kinyomott ív összehajtogatása után az egyes oldalak a megkivántató sorendben követik egymást.

Kilövő deszka

az a fenyőfából készült, de keményfa-oldalléccel ellátott deszka, amelyen a könyvnyomdász valamely mű vagy ujság oldalait kilövi. L. Kilövés.

Kilrush

(ejtsd: kilrős), város Clare ir grófságban, 44 km.-nyire Ennistől, a Shannon-torkolat egy kis öblénél, vasút mellett, 7270 lak., vászonszövéssel, látogatott tengeri fürdővel.

Kilsyth

(ejtsd: kilzájt), város Stirling (ettől 18 km.-nyire) skót grófságban, a Forthi-csatorna és vasút mellett, (1891) 6073 lak., pamutiparral, vasérc- és szénbányával. 1645. Montrose itt megverte a covenant tagjait.

Kilt

a hegyi skótok elülkötője, melyet nadrág helyett viselnek.

Kilúgozás

az a művelet, melynek célja oldható anyagot oldhatatlantól elválasztani. Igy p. a hamut kilúgozzák, hogy belőle hamuzsirt kapjanak.

Ki-lung

(Kee-long), kikötő és Formosa egyik legfontosabb városa, annak É-i partján, 30 km.-nyire Tamszuitól, amellyel vasút köti össze mintegy 6000 lak. K. a fontosságát annak köszönheti, hogy Formosa legjobb kikötője és hogy körülötte vannak azon széntelepek, amelyek, bár nagyon primitiv módon bányásszák, évenkint mintegy 100,000 tonna szenet szolgáltatnak. Petroleumforrások és kéntelepek is vannak közelében. Formosa termékeit: teát, indigót, kámfort, szezámot, halakat, szenet stb. nagyobbára innen visznek ki. A forgalom értéke meghaladja a 30 millió frankot. A közelében fekvő szigetek sajátságos fantasztikus alakuak. K. az európai kereskedőknek eddig is nyitva volt. A khinai-japán háboru Formosa szigetével együtt a japánoknak juttatta.

Kilva

(Quiloa), 1. Kiziváni, kikötőhely német K.-Afrikában, délre Rufidsitől, buja vegetációju szigeten, rossz klimával. A portugalok 1500. ütöttek itt tanyát. Később az arabok települtek ide, s virágzó kereskedelmi hellyé tették. Ma már a kikötő elvesztette jelentőségét, melyet 2 K. Kivindse nyert meg. Ez szinte kikötőhely német K.-Afrikában, délre Rufidsitől, kerületi közigazgatási hivatal székhelye. Van mintegy 5000 lakosa, vámháza, bazárja, régi erődje. Ez a kikötőhely igen látogatott.

Kilwinning

város Ayr (ettől 22 km.-nyire) skót grófságban, a Lugton torkolatától 3 km.-nyire, vasút mellett, (1891) 3853 lak., musszlinszövéssel; Skócia egyik leggazdagabb apátságának romjaival. K.-et tartják a skót szabadkőművesség bölcsőjének.


Kezdőlap

˙