Kommentár

(lat. commentarius), eredetileg a. m. emlékeztető följegyzés, később s ma a. m. valamely munkát kisérő magyarázat. L. Commentarii.

Kommisszáriátus

(lat.), némely hadseregben és régente a mi hadseregünkben is, a hadsereg fentartására szükséges élelmezési, öltöztetési stb. cikkek bevásárlásával, gyártásával, raktároztatásával s a csapatoknak és intézeteknek való átadásával megbizott hatóság.

Kommisszió

(lat.), 1. a. m. megbizás, a megbizó a. m. kommitens; a megbizott kommisszionárius v. kommisszárius; a megbizottnak adott irásbeli meghatalmazás kommisszórium, kommisszoriale; - 2. a. m. bizottság; - 3. a németek bizonyos hatóságokat is kommisszáriátusnak neveznek, p. Polizei-, Kriegs-K., melyek a főhivatalnak, mely alatt állanak, kirendeltségét képezik; 4. biztos, p. pénzügyi biztos (Finanz-Kommissär). L. még Bizományi ügylet.

Kommittens

l. Bizományi ügylet.

Kommód

rendesen kommót (franc.) a. m. kényelmes, kellemes; l. Commode.

Kommodore-szigetek

(Commandeur-szigetek, Komandorszkije Osztrova), szigetcsoport a Bering-tengerben, Kamcsatkától K-re. A Bering (l. o.), a Mjednoi (470 km2 terület, 251 lak.) és két kis lakatlan szigetből áll. A szigetcsoport, amely az orosz-szibériai partvidék Kommodor vagy Komandor nevü járását (1734 km2) alkotja, nevét Bering tengerészparancsnoktól kapta, aki azt 1728. fölfedezte és 1741. rajta meghalt.

Kommoriensek

(lat. commorientes), akik egyidejüleg halnak meg. A jogéletben nem ritkán nagyfontosságu az a kérdés, hogy két személy között melyik halt meg elébb. Elég annak a dolog természetében fekvő tételnek felállítása, hogy azt, hogy valamely személy életben van-e v. meghalt, v. bizonyos időpontban még életben volt v. nem, az tartozik bizonyítani, aki az illető ténykörülményre valami jogot alapít. A német közönséges jog kivételt engedett abban az esetben, ha fel- és lemenő rokonok közös életveszélyben forogtak; amidőn kétség esetében a vélelem az, hogy a serdületlen gyermek a felmenő előtt, a serdült gyermek ellenben a felmenő után halt meg.

Kommosz

(gör.), panaszos ének az ó-görög tragédiában, melyet egy szinész s a kar adott elő.

Kommunális

(lat.) a. m. községi.

Kommunikáció

(lat.) a. m. közlés, kinyilvánítás; azután összeköttetés, összekötő vonalak és közlekedés.


Kezdőlap

˙