Konvex

(lat.) a. m. domboru (l. o.).

Konviktus

(lat. convictorium), egyetemeken dívó intézmény, mely szerint a katolikus teologiát tanulók közösen laknak és étkeznek. Nálunk a kálvinista egyetemeken a köztartás felel meg ennek, hol a tanulók csekély díjért ebédet kapnak. Állami internátusokban (l. o.) a K.-t vagy alapítványi díjért, vagy ösztöndíjjal vagy végre bizonyos meghatározott összegért élvezhetik a tanulók. Hires a jezsuiták kalocsai K.-a, melybe a legelőkelőbb családok küldik gyermekeiket. Az apácák is tartanak fenn női K.-okat.

Konvokáció

(lat.) a. m. összehivás.

Konvolvulin

C31H50O16. A jalapa-gyántában előforduló szénvegyület. Tisztán előállítva fehér, átlátszó gyánta, mely 150°-on olvad. Ugy látszik glikozida.

Konvulzió

l. Görcs.

Kóny

nagyközség Győr vmegye tósziget-csilizközi j.-ban, (1891) 1742 magyar lakossal, vasúti állomással, postahivatallal és postatakarékpénztárral. A K.-i tó most már majdnem teljesen ki van szárítva.

Konya

lefelé görbülőt jelent, p. konyafülü ló, disznó stb. az, melynek fülei lefelé hajlanak. Konyít a ló, midőn füleit hátra hajlítja, mert haragszik s rúgni készül.

Konyak

l. Cognac. - K.-olaj, borseprőből párolt illanó olaj, azonban készítik azt mindennemü egyéb illanó olajból is. Szeszben oldva a K.-esszenciát adja.

Konyár

nagyközség Bihar vármegye derecskei j.-ban, (1891) 2747 magyar lak. A K. sóstó mellett fürdőintézet van, melyet a környék lakossága görvélykór ellen használ; a fürdő közigazgatásilag Hosszu-Pályi községhez tartozik.

Konyha

1. K. (Cuhea), kisközség Máramaros vármegye izavölgyi j.-ban, (1891) 1534 oláh és német lak. - 2. K. (Kuchel, Kuchina), kisközség Pozsony vármegye malackai j.-ban, (1891) 1839 tót lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙