Kotáng

(növ.), l. Katangkóró.

Kota Radsa

fővárosa Acsinnak (l. o.) Szumátra szigetén.

Kotéria

(franc. coterie), eredetileg a. m. társulat, társaság, továbbá olyan kör, melyben mindenki bizonyos részletet fizet, innen zárt kör; azután párt, midőn egy másik párt ellenében, még pedig az utóbbinak hátrányára tanácskozik, miért is gúnyos értelemben a. m. klikk., l. Clique.

Koti

l. Kutei.

Kotile

(gör. kotyle), öblös, két fülü, merítésre és ivásra szolgáló görög agyag-edény, egyszersmind mérték is. Előfordul egy egészet képező több K. is, melyet egy közös fül köt össze. Ugy látszik az ilyen edényt étel fölhordására használták.

Kotirozás

(franc. coter), valamely értékpapirnak fölvétele a hivatalos tőzsdei árjegyzési lapba. Az értéktőzsdéken rendszerint csak azok az értékpapirok képezhetik a tőzsdei forgalom tárgyát, melyek a tőzsde előljáróságának engedélye alapján és bizonyos föltételek teljesítése után a hivatalos árjegyzésre bocsáttatnak. A budapesti áru- és értéktőzsdén kizárólag a tőzsdetanács határoz a K. fölött. A bécsi tőzsdén a K. engedélyét a tőzsdekamara javaslatára a pénzügyminiszter adja meg. - K.-i illeték, az a díj, melyet az értékpapirok kibocsátói a tőzsdének vagy egyszersmindenkorra, vagy évenkint fizetnek azért, hogy az illető papir a hivatalos árjegyzési lapba fölvétetett, illetőleg, hogy forgalomra jogosítottnak elismertetik. K. végül építészeti és mérnöki rajzok (különösen alaprajzok és metszetek) méreteinek számjegyekkel való megjelölése.

Kotlás

a madaraknál általában azon hang, melyet a tojó (tyúk) akkor hallat, midőn tojásait már előhozta, azaz azon ösztönszerü állapot és időtartam, midőn tojásain ülve, azokból teste melege által költi ki magzatjait, l. Költés.

Kotlin

a Finn-öböl K-i végében fekvő alacsony sziget, a Neva torkolata közelében, 15 km2 területtel; rajta épült Kronstadt (l. o.) vára.

Kotljarevszkij

Petrovics Iván, kis-orosz költő, szül. Poltavában 1769., megh. u. o. 1838. Eleinte állami szolgálatban volt, majd (1796) a hadseregbe lépett és a török háborukban kapitányságig vitte. Ekkor visszavonulván, leánynevelő-intézetet nyitott Poltavában, melyet 1835-ig vezetett. K. volt az első, ki költeményeit kis-orosz nyelven irta és igy ő tekinthető a rutén irodalom megteremtőjének. Legjelentékenyebb munkája a travesztált Aeneis (Eneida, perelicevannájá na malorossz jazyk), mely a szabadságaik elvesztése folytán elkorcsosult kozákokat gúnyolja. Egyéb művei: Moszkal-Csarivnjik (A varázsló katona, kis-orosz operaszöveg 1 felvonásban); Natalka Poltavka (Poltavai Natália, kis-orosz operaszöveg 2 felvonásban). Összes művei: Polnoje szobranije pocsineníj na malorosszijszkom jazykje, sz ocserkom zsiznji i pertretom autora, 1862. jelentek meg Szt. Pétervárt, legutóbb pedig Moszkvában.

Kotló

a tojásokat kiköltő tyúk, mely célra a flegmatikusabb természetü tyúkfajtákon kivül a pulykát, sőt kappant is alkalmaznak. A gazdasszonyok néhány nem a szaporításra szánt tojással előbb kipróbálják, hogy türelmes «jó ülő»-e a K. Alája testnagysága szerint 17-19-21 tojást rakunk, melyek 21 napnál nem idősebbek s melyek megvilágítva belsejükben kis sötét pontot mutatnak.


Kezdőlap

˙