Kötélfejő

a jég alatt való halászatnál az a legény, ki a kötelet húzza.

Kötélfülke

(ném. Kabelgatt; ol. stiva delle gomene; ang. cable stage), hajó elején a legmélyebb részen levő kamara vagy fülke, amelybe a tartalék- v. más, használatban nem lévő vastagabb köteleket raktározzák.

Kötélhágcsó

(ném. Jakobsleiter; ol. bruscalina; ang. Jacob's ladder), két párhuzamosan futó kötéldarabból és azokba varrott (kötött) keményfapálcákból vagy deszkalapokból készült hágcsó (lajtorja), mely a hajón a mászásnak megkönnyítésére leginkább az árbocozaton és a hajóoldalakon (ha külső lépcső nincs) használtatik. Ilyen K.-k láthatók hadihajókon a bástyarudakon, melyeken az evezős legénység a vizben levő és a bástyarudakhoz kötött csónakokba mászik. L. még Függőszerek.

Kötélhíd

l. Drótkötél és Függőhíd.

Kötélhúzás

tornagyakorlat, mely abból áll, hogy egy hosszu kötél mindkét végére egyenlő számban állíttatnak tornászok s a megadott jelre egyszerre elkezdik húzni a kötelet; amelyik csoport a kötélen elhúzza ellenfelét, az a győztes.

Kötéljáró

l. Kötéltáncos.

Kötéllel fúrás

l. Földfúrás.

Kötelmi jog

l. Kötelem.

Kötélmoha

(növ.), a Funaria Schreb. lombos mohát Baumgarten nevezi igy; hazánkban 3 faja terem. A F. hygrometrica Hedw. falhasadékban, mezei és kerti földön gyakori. Nedvszivó, tokjának nyele a levegő nedvességén kötél módjára csavarodik.

Kötélnyereg

l. Aknahám.


Kezdőlap

˙