Kristályos palák

l. Palák.

Kristályos sejt

(növ., lithocystis), az olyan sejt, amelyben kristálycsoport, fürtős test v. tűkristályok vannak.

Kristályos üveg

Ha üveget hosszabb ideig a megpuhulásig felhevítünk, az alaktalan üvegtömegből finom tűalaku kristályok válnak kis s végre átlátszatlanná és durva felszinüvé is lesz. Az ilyen üveget az üveggyárosok rühes-nek is mondják. Reaumur már 1728. az üvegnek ezt a sajátságát felismerte és az üvegnek homok között való hevítésével porcellánt akart készíteni. Újabban különösen Ebell kisérleteivel kimutatta, hogy a normál összetételü üveg magasabb hőfoknál képes kovasavat, aluminium-oxidot s általában mindenféle fémoxidot, sőt fémeket is nagyobb mennyiségben feloldalni, mely testek az üveg gyors lehűtésekor oldatban maradnak, de lassu lehüléskor, v. ha az üveget újból felhevítjük, megin kikristályosodiknak. Ezen tüneményen alapszik a fehér, átlátszatlan üveg (alabastromüveg, csontüveg, kriolitüveg), az avanturin, a rubinüveg stb. képződése.

Kristály öve

l. Kristály.

Kristálypalota

(ang. Crystal-Palace), a világ legnagyobb és legfényesebb mulató helye, mely egyszersmind állandó kiállítás is, Sydenham mellett, Londontól DK-re, a kenti grófságban áll. A roppant épület, mely csupán csak üvegből és vasból készült (innen neve is), az 1851. tartott londoni kiállítás (a Hyde parkban) fő épülete volt és Paxton József mérnök tervezte. A kiállítás bezárta után egy részvénytársaság, részben ugyanazon anyagokból, körülbelül 20 millió frt költséggel elszállíttatta és újra felépíttette az eredeti palotát Sydenham mellett. Körülbelül 120 hektár területed föd be és gyönyörű tavak, parkok, szigetek, kertek és terrasszok közepén emelkedik. Középső hajója 490 m. hoszu; ebben van a Händel-orchester 4000 tag számára s a nagy orgona (4568 síppal) a hallgatóság számára fentartott hellyel együtt. Van továbbá egy nagy hangversenyterme, melyben mindennap játszanak és szinháza, mely kétezer vendéget fogad be. A főhajót növénytani, állattani és néprajzi csoportozatok töltik be, mesteri elrendezésben, melyek minden éghajlat állat- és növényvilágát bemutatják. Nagybecsü tudományos értékkel birnak, különösen a művészettörténelem szempontjából, a palota két felén berendezett udvarok (Courts), melyekben a művelt népek építészeti és szobrászati fejlődése időrendben látható. Három vasútvonal, melyeken negyedóránkint közlekedik a vonat, köti össze a kristálypalotát Londonnal. V. ö. Official Guide (london, 3 köt.) és Views of the Crystal-Palace and Park (u. o. 1854); Cundall, Works of Art in the Crystal-Palace (u. o. 1855); ez a két utóbbi díszmunka.

Kristályrendszerek

l. Kristály.

Kristálytan

(krisztallográfia), a kristályokkal és azok közötti geometriai és egyéb viszonyokkal foglalkozó tudományág. A kristályok ismert szabályosságánál fogva azokat matematikai értelemben tárgyalhatjuk, mivel a számító K. fogalkozik. A K. körébe tartozik: 1. alaktan v. szoros értelembeni K., mi az egyes ásványokon előforduló kristályok viszonyainak felderítésével foglalkozik. 2. A fizikai tüneményekkel foglalkozó fizikai K., melynek főrésze a kristályoptika. 3. Kristálykémia, vagyis az alak és vegyi összetétel összefüggését tárgyaló rész.

Kristálytengelyek

l. Kristály.

Kristálytömlő

(nüv., utriculus krystalli), tömlőforma sejt, melynek nevezetesebb tartalomrésze a kristály.

Kristályvirág

v. jégvirág (növ.), l. Bojtvirág.


Kezdőlap

˙