Légtorok

(bány.), az a része az aknának, amelyen át a levegő a bányából kivonul.

Légtömlő

az a készülék, amely viz alatt, vagy egészségtelen levegőjü helyen a lélekzést lehetővé teszi. L. Aerofor és Buvár.

Légtükrözés

l. Délibábl.

Légtünettan

a. m. meteorologia (l. o.).

Légtűzszerszám

erős üveghengerből áll, mely egyik végén teljesen el van zárva, mig a másik végén szorosan járó dugattyu tolható be valami erős és fogantyuval ellátott rúdon. Ha a dugattyu aljára darabra taplót erősítenek és a dugattyut hirtelen benyomják a csőbe, az előre tolt levegő igen gyorsan és nagy mértékben sűríttetik, miáltal hőmérséke oly magas hőfokra emelkedik, hogy a tapló meggyulad. Biztosabb az eredmény, ha a csőbe oxigént vezetnek a levegő helyére. Ezen készüléket annak igazolására szokták használni, hogy az összenyomásnál fölhasznált mekanikai munka hővé alakult át.

Lequa

régebbi spanyol útmérték = 5,57, később 6,69 km., a L. maritima 5,565 km.

Leguanok

(állat, Iguana Laur.), a vastagnyelvü gyíkok rendjébe, az Iguanidák családjába tartozó gyíknem, amelyeknek teste oldalt összenyomott, négyszögletü nagy fejjel, rövid nyakkal, erős izmos, igen hosszu ujju lábakkal vannak ellátva. Rovarokkal és növényekkel táplálkoznak; húsát és tojásait eszik. 5 ismeretes faja van, melyek nyugatindiai szigeteken és Dél-Amerikában élnke. P. a közönséges L. (l. tuberculata Laur.), mely 1,75 m. hosszu. Zöldes, zöldesbarna szinü. Hazája Brazilia, Közép-Amerika és a Kis-Antillák. Örömest tartózkodik a fákon és szívesen megy a vizbe, ahol kitünően úszik.

Legumen

(lat.) a. m. hüvelytermés vagy hüvely (l. o.).

Legumin

(növényi kazein), főleg a hüvelyes növények (bab, lencse, borsó) magvában előforduló és a kazeinhez egészen hasonló szénvegyület. A L.-t Liebig szerint ugy állíthatjuk elő, hogy az említett magvakat forró vizben néhány óráig áztatjuk és mozsárban péppé szétdörzsöljük. Az igy kapott tömeget 5-6-szoros mennyiségü vizzel felhígitván, finom szitára öntjük ki, melyen a L.-oldat kevés keményítővel együtt átcsurog. Néhány órai állás után a leülepedett keményítőről leöntjük a tejszerü L.-oldatot és ebből a L.-t hígított ecetsavval választjuk le. Az igy kapott csapadékot hideg vizzel való kimosás után zsírtalanítás végett éterrel kezeljük. A L. földszerü, könnyen porrá törhető és fehér vagy hamuszinü tömeg, mely lúgokban és részben hígított savakban is oldható. A L. a fehérjefélék osztályába tartozó vegyület lévén, igen fontos tápanyag, mely a hüvelyes növények tápértékét a keményítő mellett igen nagyban növeli.

Leguminosae

(növ.), l. Hüvelyesek.


Kezdőlap

˙