Leutkirch

az ugyanily nevü járás székhelye Donau württembergi kerületben, az Eschach és vasút mellett (1890) 3159 lak., kékfestőkkel, vászon- és harisnyaszövéssel, gép- és bőrgyártással. V. ö. Roth, Gesch. d. ehemaligen Reichsstadt L. (187-75).

Leutze

Manó, német festő, szül. Schwäabisch-Gmündben 1816 máj. 24., meghl. Washingtonban 1868 jul. 18. Gyermekkorában szüleivel Filadelfiába került, ahol Smith képmásfestőnek volt tanítványa, azután Düsseldorfban tanult Lessing vezetése alatt: fölváltva tartózkodott Münchenben, Düsseldorfban, Olaszországban, 1859. végleg Amerikában telepedett le és nagy hatást gyakorolt ugy a német mint az amerikai festészetre. Művei általában a düsseldorfi festészet szinvonalán állanak, csakhogy többnyire természetesebbek, férfiasabbak. Leghiresebb, reprodukciókban még ma is elterjedt műve: Washington áthajózik a Delaware folyón (1850-51. brémai műcsarnok).

Leutzelburger

l. Lützelburger.

Leuven

l. Louvain.

Leuze

(ejtsd: lőz), város Hainaut belga tartományban, 17 km.-nyire Tournaitól, a Ny-i Dendre és vasutak mellett, (1890) 5837 lak., jelentékeny gyapju- és vászonszövéssel, kémiai iparral, dohány- és bőrgyártással, olajprésekkel. A franciák Luxembourg marsal vezérlete alatt 1691. győzelmet vívtak ki az angolokon.

Leütés

(ném. Abschlag), nem egészen általános használatu neve azon áruüzleti súlyengedménynek, amelyet különösen kikötő-piacokon szokott számítani az eladó a vevőnek. Rendesen a nettosúly után számítják, de Hamburgban kivételképen a brutto a számítás alapja. A L. összege rendesen 1/2-1% közt váltakozik. Ugyancsak igy nevezik azt az értékengedményt is, amelyet a fizetendő összeg kikerekítése céljából ad az eladó a vevőnek.

Lév.

növénynevek mellett Léveillé Henrik francia orvos nevének rövidítése, szül Crux-laVilleben 1796 május 28., megh. Párisban 1870 febr. 3.: főként a gombákról irt.

Leva

József, olasz történetiró, szül. Zárában (Dalmácia) 1821. Bécsben és Padovában tanult jogot és bölcsészetet; tanulmányai befejezése után Padovában tanár lett. Művei: Della vita e delle opere del cardinal G. Contarini; Di Giulio della Rovere da Milano; Giovanni Grimani, patriarca di Aquileia stb. Főműve, mellyel akadémiai díjat nyert: Storia documentata di Carlo V. in correlazione all' Italia (Velence 1863-81, 4 köt.).

Léva

(Lewenc), rendezett tanácsu város Bars vmegyében, (1891) 823 házzal és 7400 lak. (közte 6282 magyar, 307 német s 784 tót, hitfelekezet szerint 4777 római katolikus, 317 lágostai evangelikus, 1335 helvét és 966 izraelita). L. a lévai járás szolgabirói hivatalának székhelye, van pénzügyigazgatósága, járásbirósága és adóhivatala, kir. közjegyzősége, pénzügyőrsége, állami állatorvosa, katolikus főgimnáziuma, állami tanítóképző intézete, alsófoku kereskedelmi iskolája, iparostanonciskolája és számos egyesülete, tovább könyvnyomdája, takarék- és hitelintézete, takarékpénztára, ecetgyára, élénk marhakereskedése és borpiaca; asztalos- és szücsipara jelentékeny. Itt jelenik meg a Bars címü hetilap (XV. évfolyam). Van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. Határa 2831 ha. Romokban heverő régi várának eredete bizonytalan. A városnak építését IV. Béla király korába helyezik. Későbbi királyok, jelesül Róbert Károly jelentékenyen megerősítették és több századik kulcsa volt a vidéknek, mely eleinte az ősrégi itt székelő Lévay-nemzetséget uralta, de később e nemesi család kihaltával Balassa Menyhért kezébe került, ki egykép sanyargatta a törököt és körüllévő jobbágyfalvakat és oly rabló kalandokkal látogatta az országot, hogy I. Ferdinánd Castaldót küldötte ellene, ki tulnyomó haderejével Balassának összes várait elfoglalta és L.-át a király részére megtartotta, ki azt azután később Dobó Istvánnak ajándékozta. A kurucok és labancok küzdelmei nem egyszer folytak még L. falai alatt; Bocskay István megtámadta és lángba borította a várost, de a várat nem volt képes bevenni. 1663. azonban török kézre került, kiktől már a következő évben Susa gróf vette vissza, 1704. Schlick gróf, a bécsi udvar vezére, itt verte meg Rákóczi egyik hadvezérét, Ocskay Lászlót, de Ocskay még ugyanazon hónapban (november) visszaadta a kölcsönt és L.-t bevette.

[ÁBRA] Léva vára a XVII. században.

Levade

l. Lovaglás.


Kezdőlap

˙