Leves

a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a viz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit. Igy a húsleves táplálóbb mint a benne főtt marhahús. A levesek között első helyen áll a húsleves, mely legjobb, ha marhahúsból készül. A jó húsleves következőleg készül: 1 kg. húst 3 l. hideg vizben, épmázu fazékban födő alatt tűzhöz tesznek; midőn a viz forr, akkor körülbelül 2-3 gyökér petrezselymet, sárgarépát, egy kis zellert és karalábit meg vöröshagymát megtisztítva és felszeletelve tesznek bele s a L.-t egyuttal megsózzák. 3 órai lassu forrás után a L. annyira kész, hogy leszűrik, tojással gyúrt tésztát vagy darát, árpakását, rizst v. más efélét főznek bele. A húslevels legfinomabb tésztája a sós piskótatészta (seberli), tüdős táska és rétes meg a finom gombócok, mint máj-, zsemlye- és velőgombócok. De nemcsak mint önálló étel fontos a húslé, hanem ugy is mint más étel előkészítő anyaga, igy p. az olasz risottié vagy a magyar főzelékek feleresztéseé. Egyéb L.-t a magyar böjti L.-nek nevez, igy a fű-, bab-, borsó-, lencse-, paradicsom-, tej-, rántott-L. Ide tartozik a hal-L. is, melyet aprított halakból gulyáshús módjára vöröshagyma és paprikával fűszerezve készítenek. Lehet tejfelt és egy kevés ecetet beletenni, s pirított zsemlyeszeleteket mellékelni. A hal-L.-nek egy neme a halikra-L. Az erdélyi örmények L.-e az árnádsábur (l. o.).

Levesintézetek

l. Népkonyhák.

Leveskonzerv

sűrített levesből készült tészta hüvelyes veteményekkel vegyítve: forró vizben feloldva, kész eledelt nyujt.

Leveson-Gower

angol család, l. G anville.

Levetzow

1. Albert Erdmann Károly Gerhard von, német politikus, született Goszovban (Königsbergnél) 1828 szept. 20. Jogot végzett és 1849. porosz állami szolgálatba lépett, mignem 1857. mint segédreferens a közoktatásügyi minisztériumba került. 1860. családi okokból visszavonult birtokára, Goszovba. Az 1866-iki háboruban mint Landwehr-tiszt vett részt; 1867. visszatért a közigazgatási pályára és 1876. Brandenburg tartománynak elnökévé tették. 1892. valóságos titkos tanácsos lett. A parlamentáris pályán 1877 óta működik, mely idő alatt mind a német birodalmi gyülésnek, mind a porosz országgyülésnek tagja volt. 1888-95-ig mint a birodalmi gyülés elnöke működött, részrehajlatlanságának számos jelét adván. Ő elnökölt a birodalmi gyülés új palotájában tartott első ülésen is (1894 dec. 6.), melynek megnyitásakor a szociáldemokrata képviselők tüntetőleg ülve maradtak. Már ez az incidens is nagyon elkeserítette, midőn pedig a birodalmi gyülés többsége (163 szavzattal 146 ellenében) Bismarck herceg jubileuma alkalmával a kancellárt feliratban üdvözölni vonakodott, L. 1895 márc. 23. lemondott az elnöki állásról. L. a porosz állam tanácsnak és az urak házának élethossziglani tagja.

2. L. Ulrika, bárónő, szül. Lipcsében 1804 febr. 4. Csehországi birtokán élt és anyja társaságában 1822 és 1823 nyarán Karlsbadban ill. Marienbadban időzött; itt ismerkedett meg a 73 éves Goethével, kiben szenvedélyes vonzalmat keltett. Ennek az érzelemnek adott Goethe kifejezést Trilogie der Leidenschaft és Elegie c. gyönyörü költeményeiben: a fájdalmas lemondás azonban csakhamar bekövetkezett. V. ö. Loeper cikkét a Goethe-Jahrbuch VIII. kötetében és Elster E., Goethe und L. (1885).

Levezetés

a dedukció (l. o.) hibás magyar elnevezése.

Levezető cső

v. lefolyó cső, a tetősíkokról az ereszcsatornába gyült esőviz levezetésére szolgáló függélyes csatorna, melyet ereszen ülő csatorna esetében általában kevéssé feltünő módon erősítenek a falhoz v. a falba bizonyos magasságokban alkalmazott vaskampók segélyével. Ilyenkor a homlokzat szinéhez hasonlóan be szokták festeni a L.-vet, amelyet vas- v. cinkbádogból készítenek. A lógó ereszcsatorna esetében a L.-vet a tetőpárkány magasságában rendszerint díszes vizgyüjtő edénnyel, vázával látják el, a L.-nek a vizgyüjtővel összefüggő felső részét kovácsolt vas támaszték közvetíti a fallal - a L. vaskampóit ugyancsak díszítik kovácsolt vas munkával és magával a L.-vet igen gyakran rézzel galvanizálják. A L. alsó végével újabban az utcai csatornába torkol és nem marad a talajszint fölött, mint azt a régibb házaknál láthattuk, amelyeknek locsolója az utca kövezetére öntötte a tetőről levezetett esővizet.

Lévi

l. Leviták.

Leviathan

a bibliában egy nagy tengeri állatnak, Jób könyvében (40. fej. 25. l.) valószinüleg a krokodilnak neve. Az apokrifokban, különösen az Enok könyvében meg a talmudi mondában mesés szörnyeteg.

Levico

község Borgo tiroli kerületi kapitányságban, Trienttől K-re, 505 m.-nyi magasságban, vasóút mellett (1890) 5651 lak. Közelében a L.-i tó mintegy 4 km hosszu. L. ismeretes a kén- és vastartalmu ásványvizforrásairól; mindkét forrás 1450 m.-nyi magasban a Fronte-hegyen ered; leginkább vérszegénység és ideggyöngeség ellen használják. Két nagy fürdőintézete közül az egyik magában L.-ban van, a másik pedig Vetriolóban 1490 m. magasban. V. ö. Pacher, Das Bad L. (1873); De Massarellos. Das Bad L. (1885).


Kezdőlap

˙