Livre d'heures

(franc., ejtsd: livr dör) a. m. imádságos könyv.

Livrée

(franc.) a. m. bérruha, eredetileg az a panyóka, vagy prémes mente, melyet régente a francia királyok a nagyobb ünnepségeken személyesen nyujtottak át a zászlós uraknak és lovagoknak. Csak később használták azon ruházat megjelölésére, melyet a szolgáknak ingyen adnak s most már a L.-t csak ebben az értelemben ismerjük.

Livre jaune

(franc., ejtsd: livr zsón) a. m. sárga könyv. A francia belügyekre vonatkozó okiratok gyüjteményét nevezik igy.

Lixivium causticum

régebbi latin elnevezése a kálilúgnak, l. Káliumhidroxid,

Lixurion

város Kefallenián, l. Lexuri,

Lizard-head

l. Landsend.

Lizena

(német), többnyire a homlokzatok függélyes irányban való tagozására szolgáló aránylag keskeny és a magasság dimenziójában kiterjedő kiszökellék, amely csak igen csekély mértékben lép a falsík elé. Általában rendes pillérfejezettel látják el és nem ritkán entázissal (l. o.) készítik. A L. különösen gyakran látható a barokstilü épületek homlokzatain, amelyeknél sokszor minden tagozás, fejezet, lábazat nélkül alkalmazzák.

Lízis

(gör.) a. m. lázoldódás, l. Láz.

Lizol

(lysol). A karbolsavnál, kreolinnál erélyesebben ható dezinficiáló szer, mely Gerlach szerint ugy készül, hogy zsírt, zsírsavakat, gyántát vagy gyántasavakat és nyers kreozolt kellő mennyiségü nátronlúggal keverve, fordított hűtővel felszerelt edényben néhány órán át főznek. Az ekként előálló tömeg vizben minden viszonyban oldható, csak kis mértékben mérges és a sebeket nem izgatja. Az orvosi gyakorlatban használják.

Ljachovi szigetek

l. Ujszibéria.


Kezdőlap

˙