Lojnice

község Belovár-Kőrös vmegye kőrösi j.-ban, (1891) 1518 horvát lak.

Lók

nagyközség Fejér vmegye sárbogárdi járásában, (1891) 2177 magyar lak. V. ö. továbbá Csík-Gyimes-Alsó-Lók és Csík-Gyimes-Felső-Lók.

Lokális

(lat.) a. m. helyi, helyi érdekü; lokalitás, hely, helyiség.

Lokalizálás

(lat.), valaminek bizonyos helyre való szorítása (különösen a háborukban használatos kifejezés), innen valamit lokalizálni a. m. azt bizonyos helyre szorítani.

Lokao

Khinában a rhamnusfélék közé tartozó fa kérgéből nyert zöld festék, melyet a selyem és a gyapot festésére használnak. Az európai rhamnusfélékből is állítanak elő festéket, a kharvinzöldet.

Lókapa

a növényeknek fogatos erővel való megmunkálására szolgáló gép. L. Ekeszerü gépek.

Lokeren

város K.-Flandria belga tartományban, 13 km.-nyire S. Nicolastól, Waes tartományban, a Durme és vasút mellett, (1890) 19 667 lak., számos pamut- és gyapjúszövőgyárral, vitorlavászonkészítéssel, dohánygyárral és kémia iparral; élénk gabona-, olaj-, vászon- és lenkereskedéssel. L.-t már 886. elpusztították a normannok. 1453. falai alatt verte meg Jó Fülöp Gent hadait.

Loket

cseh neve Elbogennek (l. o.).

Loki

(Loke a. m. záró, befejező; más néven Lodur és Loptr), a skandináv mitologia és hősmonda alakja, Farbauti és Laufey fia. A vészthozó és mindennek végét okozó tűznek istene, egyáltalában a vész démona, az istenek és emberek minden bajának okozója s több szörnyetegnek Ferrir farkasnak, Hel halál-istennőnek és a Midgard-kigyónak létrehozója. Ő az okozója Baldr halálának is. Az ázok gonoszságáért üldözőbe veszik, ő lazac alakjában elrejtőzik, de elfogják és megkötözik; csak a világ vége előtt szabadul fel. L. alakjával számos eddai dal foglalkozik. L. még Heimdall.

Lokiec

(lengyel), a rőfnek lengyel elnevezése, a lengyel rőf = 0,570 méter.


Kezdőlap

˙