Lowestoft

(ejtsd: lósztofft), vásos Suffolk angol grófságban az Északi-tenger partján, a Waveney torkolatánál, vasút mellett, (1891) 23 347 lak., jelentékeny heringhalászattal, vitorlavászonszövéssel, kötél- és hajógyártással. A kikötő déli részében fekvő új város kedvelt tengeri fürdőhely. Mellette van Anglia legkeletibb pontja a L. Ness, két világító toronnyal.

Lowicz

l. Lovics.

Lowndes

(ejstd: lauadesz). country Misszisszippi É.-amerikai államban (1300 km2 területtel. 28 245 lak., Kolumbus székhellyel.

Lowry

l. Vasúti kocsi.

Lowther

(ejtsd: lóther) Jakab, brit államférfiu, szül. Leedsbeb 1840. Tanulmányait Westminster-ben és Cambridgeben végezte és 1864. mint barrister Londonban telepedett le. 1865. képviselővé választották Yorkban. A konzervativ párthoz csatlakozott, mire 1868. (aug.-dec.) a szegényügyi hivatalnak titkárává, 1874. pedig Disraeli alatt a gyarmatügyi minisztérium államtitkárává nevezték ki. 1878 febr. Hicks Beach Mihály helyébe Irország államtitkárává lett, mely állásról azonban 1880 tavasszal Beaconsfield lorddal együtt lemondott.

Loxakéreg

(növ.) l. Kinafa.

Loxia

L. (állat), 1. Keresztcsőrű pinty.

Loxias

Apollo mellékneve.

Loxodroma

(gör.), a ferde futás vonala; az a gömbfelületi görbe, melyet valamennyi pont leír, ha az összes meridiánokat ugyazon szögek alatt metszi: L. meutén halad tehát a hajó is, ha a mágneses deklináció, helyi változásai nem számítva, ugyanazon mágneses kurzust követi. A meridiánvagy kisebb gömbi körré fajul, különben pedig a pólusfelé közeledik, melyet végtelen sok keringés után aszimptotikusan elér. E görbe vonal, mely a mágnestű szerinti hajózásban oly fontos szerepet játszik, a Mercator-féle térképen egyenessé fajul, ugy hogy minden a loxodromikus geometriába vágó hajózási feladat e térképen vonalzóval megoldható, és nevezetesen két kikötő közötti loxodromikus ív a Mercator-féle térképen egyszerűen e két kikötő képe közötti egyenes által adva van. Mivel azonban a loxodromikus távolságok a gömbön tetemesen nagyobbak, mint a legrövidebb gömbi távolságok, újabban mindinkább elhagyják a L.-n valő hajózást, és áttérnek a legnagyobb gömbi kör mentén való hajózásra, melynek számára a gnomonos vagy centrális térképek ugyanazon szolgálatot teszik, mint a L. számára a Mercator-féle.

Loyal

1. Lojális.


Kezdőlap

˙