Luckau

az ugyanily nevü járás székhelye Frankfurt porosz kerületben, a Berste és vasút mellett, (1890) 4514 lak., szőnyegkészítéssel, szivar- és sörgyártással. 1813 jun. 4. Bülow itt győzelmet aratott Oudinot francia hadain. Ugyanazon év aug. 28. a poroszok elfoglalták.

Luckenwalde

város Potsdam (ettől 36 km.-nyire) porosz kerületben, a Nuthe és vasút mellett, (1890) 18 398 lak., jelentékeny posztószövéssel (32 gyár), kalapgyártással, gyapjufonókkal, gép-, bronzáru- és papirkészítéssel.

Lucknow

város, l. Lakno.

Luçon

(ejtsd: lüszon), 1. város és 1317. alapított püspökség székhelye Vendée francia départementban, 28 km.-nyire Fontenaytől, a Marais partján, a L.-csatorna és vasút mellett, (1891) 6536 lak., kalap-, posztó- és likörkészítéssel; szép székesegyházzal. - 2. L., a Filippi-szigetek egyike, l. Luzon.

Lucretia

Tarquinius Collatinus felesége; szépsége által magára vonta és erénye által az őrjöngésig fokozta Tarquinius Superbus egyik fiának, Sextusnak érzéki szerelmét, aki midőn máskép célt nem érhetett, csellel a palotába hatolt és erőszakkal megejtette az erényes fiatal asszonyt. L. hajnalban magához hivatta atyját és férjét és miután a történteket előttük elmondta és őket boszuállásra felszólította volt, tőrrel vetett véget életének. A római királyság bukásához az amugy is forrongó elégületlenségnek ez az esemény adta meg a végső impulzust, melyet a francia Ponsard (L.) és a magyar Hugo Károly (Brutus és L.) a szinpadra vittek.

Lucretius

Titus L. Carus, róm. költő, szül. Kr. e. 98. s állítólag egy szerelmi ital következtében őrjöngve megölte magát Kr. e. 55. Hat könyvben irta meg filozofiai tankölteményét De rerum natura, melyben a fizika, teologia, etika és pszichologia elméleteit adja Epicur bölcsész rendszerében. Az eszmei tartalmat nagy művészettel dolgozta ki s előadását közvetlenebbé teszi a benne nyilatkozó meggyőződés; verselése kissé nehézkes és darabos. Legjobb kiadásai a kritikájáról is hires Lachmann-féle (Berlin 1871); továbbá Munro (Cambridge 1886); teljes magyar fordítása: L. Carus tankölteménye a természetről, ford. s jegyzetekkel kisérte Fábián Gábor (Arad 18739. V. ö. Martha, Le poéme de L. morale, religion, science (Páris 1885).

Lucrezia Borgia

l. Borgia (3).

Lucri bonus odor

(lat.) a. m. a haszonnak nincs szaga, vagyis jó pénz nem bűzlik. Idézet Juvenalisból (14. 202).

Lucrinus-tó

ókori állóviz Itáliában, mely Bajae közelében eredetileg a cumaei öbölnek egyik részét képezte és leginkább osztrigák tenyésztésére szolgált. Mellette vonult el a Via Herculea. Jelenleg Lago Lucrino.

Lucrum

(lat.) a. m. haszon. L. cessans, elmaradt haszon, ellentétben a damnum emergens tényleges kár. - L. camerae, l. Adó.


Kezdőlap

˙