Lundi érsek

(igy is: lundeni érsek), akivel I. Ferdinánd király korában hazai történetünkben gyakran találkozunk, V. Károly császár tanácsosa és követe, l. Wese János.

Lundy

(ejtsd: lönndi), a Bristoli-csatorna bejáratánál fekvő kis sziget, 18 km.-nyire Hartland Headtől, 372 ha.-nyi területtel, nehezen hozzáférhető sziklás partokkal, a Morisco-Castle romjaival, világító toronnyal, 177 lak., Decon grófsághoz tartozik.

Lunel

(ejtsd: lünel), város Hérault francia départementban, 22 km.-nyire Montpelliertől, a Vidourle által öntözött síkon, a Toulouse-csatorna és vasút mellett, (1891) 6793 lak., szesz- és abszintgyártással; a körülötte elterülő síkságon, mielőtt a filloxera elterjedt, nagy mennyiségben készítették a Muscat de L. nevü hires bort.

Lunenburgh

county Virginia É.-amerikai államban, 1040 km2 területtel, 11 535 lak., L. székhellyel.

Lunette

(franc., ejtsd: lünet, a. m. holdacska), az erődítészetben eredetileg félholdalaku védőgát, melyet a két bástyát egymással összekötő fővédőgát (curtina) közepe, valamint általában a várak és városok kapui elé építettek. Később a félholdalakot egyenes vonalu védőgátakból állították össze bástyaszerüen:

[ÁBRA]

C a L. csúcsa (saillant); BC és CD a halántékok (faces); BA és DE az oldalok. C-nél a csúcsszög legalább is 120 foku legyen. AE vonal v. nyitva marad, v. gyengébb erődítéssel elzárják. Ugyancsak L. névvel jelölik azokat a félkörü vagy fél ellipszis alaku mezőket (félhold), amelyeket ívheveder (archivolt) és a pillér v. oszlop-fejezetek fölötti vízszintes párkány befoglal. Végül L. a. m. szemüveg vagy némelykor távcső.

Lunéville

(ejtsd: lünevill), az ugyanily nevü járás székhelye meurthe-et-Moselle francia départementban, 26 km.-nyire Nancytól, a Meurthe és Vezouse összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 21 542 lak., jelentékeny faience-gyártással, pamutfonással, kalap- és kesztyükészítéssel; bor-, likör-, gabona- és dohánykereskedéssel; régiség- és éremgyüjteménnyel. L. csinos modern város, amely az itt lakó utolsó lotaringiai hercegeknek sokat köszönhet. Ismeretes az 1801 febr. 9. itt megkötött békéről. V. ö. Marchal, Hist. de L. (1829).

Lungau

Salzburg egy vidéke, amely név e tartomány régi felosztásából (Flachgau, Pinzgau, Pongau és L.) maradt fenn és a mai Tamsweg kerületi kapitányságnak felel meg. A Radstätti-Tauern választja el Salzburg többi részeitől. A Mura vizkörnyékéhez tartozik.

Lunge

György, német kémikus, szül. Boroszlóban 1839 szept. 15. Jelenleg a technikai kémia tanára a zürichi műegyetemen. Számos dolgozata jelent meg a salétromsavról, alsalétromsavról, a kénsavgyártásáról és az analitikai kémiában különféle módszereket állapított meg és különböző analitikai készülékeket szervezett. Utóbbiak között igen elterjedt az újabban szerkesztett nitrometere, mellyel a nitrogéntartalmu anyagok mennyisége határozható meg. Nagyobb munkái: Die Destillation des Steinkohlentheers (1867); Handbuch der Schwefelsäure- und Sodafabrikation (1879-80); Taschenbuch für die deutsche Sodaindustrie (1883) Handbuch der Soda-Industrie (2 köt., 3. kiad. 1894) stb.

Lungern

falu és klimatikus gyógyhely Unterwalden ob-dem-Wald svájci kantonban, 15 km.-nyire Sarnentől, 755 m. magasban vasút mellett, (1888) 1756 lak. Közelében van a L.-i tó, amelyből az Aa folyik a Sarnen-tóba. 1836. a Kaiserstuhlon keresztül egy csatornát ástak, ami által a tó vize 40 m.-rel sülyedt és csaknem 2/3-dal lett kisebb.

Lungo

Izidor, l. Del Lungo.


Kezdőlap

˙