Mackinac

(ejtsd: mekkinek), 1. M. v. Mackinaw, 6 km. széles hajózható csatorna, amely aMichigan és Huron tavakat köti össze. - 2. M., county Michigan É.-amerikai államban, 2860 km2 területtel, 2900 lak., M. székhellyel.

Mac Kinley

(ejtsd: mek kinnli) Vilmos, észak-amerikai politikus, szül. Nilesben (Ohio) 1844 jan. 29-én. 1861 májusban mint közvitéz egy önkéntes ezredbe lépett s a polgárháboru befejezésével mint őrnagy lépett ki a hadseregből. Tanulmányait folytatván, ügyvéd lett s 1867. Cantonban (Ohio) telepedett le. Azóta tevékeny részt vett a közéletben, különböző hivatalokat viselt s 1877. a köztársasági párt által a kongresszusba választatott, hol a védvám-tarifának (l. Mac Kinley bill) hatalmas szószólója volt. 1891 és 1893. Ohio állam kormányzójának választották.

Mac Kinley-bill

az É.-amerikai Egyesült-Államok egyik 1890 okt. 1. életbe lépett törvénye, melyet a szövetséges államok tanácsa a republikánus párt vezérének, Mac Kinleynek (l. o.) indítványára fogadott el. A szóban forgó bill az amerikai ipar fejlesztése céljából igenmagas védelmi vámokkal sujtja az iparcikkek bevitelét; egyes áruknál a bill által statuált vámok az érték 60-80%-áig emelkednek, minélfogva némely európai iparág tényleg kiszorult az Egyesült-Államok piacairól, az illető amerikai iparvállalatok pedig ezzel egyidejüleg hirtelen föllendültek, sőt nagyon jelentékeny új ipartelepek is keletkeztek. Erősen megérezte a bill hatását némely osztrák és első sorban némely bécsi iparág is.

Mackintosh

(ejtsd: mekintos), 1. Jakab, sir, angol politikus és szónok, szül. Alldowryban (Inverness) 1765 okt. 24., megh. 1832 máj. 30. Orvosnak készült, de amellett irodalmi és történeti tanulmányokat folytatott. Első munkájából: Vindiciae galliace, or defence of the French revolution (London 1891), csakhamar francia fordítás készült, mire azután a nemzetgyülés a francia polgárjogot adományozta neki. Utóbb azonban M. csakugy mint Burke, ellentétes lábra helyezkedett az anarkia lejtőjére került forradalommal. M. mint meglett férfi, a jogtudományra adta magát és előbb ügyvéd, majd (1795) a jog és a politika tanára lett Hertfordban. 1803. Bombayba ment, mint a törvényszék elnöke. 1811. visszatért Angliába és 1818. Yorkshireben a parlamentbe választották. Itt csakhamar kitünő szónok hirére emelkedett és nevezetesen a fenyítő törvények enyhítése, a vallási türelem, a rabszolgakereskedés elnyomása, Görögország függetlensége és a reformbill kérdésében mondott hatalmas beszédeket. Az edinburgi egyetem két ízben rektorrá választotta, 1827. titkos tanácsossá tették, 1830. pedig a Kelet-India igazgatásával megbizott tanácsnak lett tagja. Munkái közül még nevezendők: Dissertation on the progress of ethical philosophy (London 1830, 4. kiad. 1872); továbbá History of England,mely 1572-ig ér (u. o. 1830, 3 köt. és újabban 1852. más nyelvekre is lefordították). Hagyatékában találták a History of revolution in England c. befejezetlen munkát (megjelent 1834., ezt Macaulay méltatta egyik essay-jében). Emlékiratait (Memoirs) fia adta ki (London 1835), vegyes munkái és beszédei (Miscellaneous works) 1849. jelentek meg 3 kötetben.

2. M. Károly, skót kémikus, született Glasgowban 1766., megh. a Glasgow melletti Dumhattanban 1843 jul. 25. Különösen a kémiai gyáripar terén tünt ki, megállapította az ólomcukornak (ecetsavas ólom) nagyban való előállítási módját és a párisi kék meg a berlini kék gyártási módját javította (1825). Felfedezéseket tett az acél és vizhatlan anyagok gyártása terén is.

Mack von Leiberich

l. Mack.

Mac L.

természetrajzi nevek után Mac Leay Sharp Vilmos (1792-1865) angol entomologus nevének rövidítése.

Maclaurin

Colin, skót matematikus és fizikus, szül. Kilmoddanban, Inverary mellett, 1698., megh. Yorkban 1746 jan. 14. Régi skót nemesi családból származott. Hajlamai és tehetségei egyaránt a matemtika, geometria és fizika tanulmányozására terelték. Első fölfedezései, melyeket a geometria terén tett, még gyermekkorába esnek, ugyanis már 16 éves korában felfedezett néhány geometriai tételt. Ezen felfedezéseit 1720. tette közzé Geometria organica címmel. 19 éves korában az aberdeeni Marishal College-en tanári állást vállalt. 1724. a testek összeütközéséről irt értekezésével a francia akadémiában díjat nyert és ezzel megalapította hirnevét. Newton is figyelmessé lett az ifju tudósra és fölismerte tehetségeit; az ő ajánlására nevezték ki M.-t 1725. az edinburgi egyetemre a matematika tanárának. Munkái közül a következő címüeket említjük: Geometria organica, seu descriptio linearum curvarum universalis (London 1720); A complete system of fluxions (Edinburg 1742); An account of Sir Isaac Newton's philosophical discoveries (London 1748); Nova methodus universalis curvas omnes cuiuscunque ordinis mechanice describendi sola datorum angulorum et rectarum ope (Phil., Tr. 1719); Démonstration des loix du choc des corps; De causa physica fluxus et refluxus maris.

Maclaurin sora

l. Taylor sora.

Maclay

orosz utazó, l. Mikluho-Macklay.

Maclay-part

Vilmos császár földjének az Astrolabe-öböltől D-re fekvő partvidéke. Nevét Mikluho-Maclay (l. o.) orosz utazóról kapta.


Kezdőlap

˙