Makrospórák

(növ., macrospora), az eredményes virágtalan növények (eryptogalmae vasculares) kétféle spórás csoportjának kevés, nagyobb és számtalan apró, azaz makro- és mikrospórájok van. A M.-ból fejlődő telepen a nőivarszerv fejlődik, a mikrospórák (microspora) pedig termékenyítő ondószálat termelnek. L. Felemás spórásak, Kriptogamák és Korpafűrendüek.

Makrosporangium

(növ.), a felemás spórának spórafejtő tokocskája, amelyben a makrospóra képződik.

Makroszkópikus

(gör.) a. m. szabad szemmel észrevehető; ellentéte mikroszkópikus..

Makroszomia

(gör.) a. m. nagytestüség, óriási termet.

Makrosztoma

(gör.), a szájnyilás horizontális megnagyobbodása, ami a pofa harántul hasadt voltáig (fissura buccalis transversalis) fokozódhatik. Ezen fejlődési rendellenesség fel van tételezve az által, hogy az első kopoltyuiv felső és alsó nyulványa közötti rés tökéletlenül vagy egyáltalán nem záródik.

Maksond mezeje

l. Heves vármegye.

Makszimov

Vasziljevics Szergej, orosz iró, szül. a kosztromai kormányzóság Parfentjev nevü majorságában 1831. Moszkvában végezte az orvosi egyetemet. Először etnográfiai rajzaival tünt fel az irodalomban, mire gyalog nagy területeket utazott be s benyomásait egy sorozat rajzban és elbeszélésben irta le, melyek Ljesznája glusj (Erdő mélye) címmel jelentek meg 1 kötetben (1871). Majd északi Oroszországba ment s ott irta God na szjeverj (Egy év északon) c. könyvét, mely igen értékes dolgokat tartalmaz a fehértengermelléki népélet köréből. Egyéb művei: Na vosztoke (Keleten); Szibirj i katorga (Szibéria és a deportálás) stb.

Mákszipoly

l. Gubacslégy.

Makulatura

(lat.), eredetileg valamely könyv nyomtatása alatt elrontott ív; továbbá valamely könyvnek újabb kiadása folytán megmaradt régibb példányok vagy egyéb nyomtatványok, valamint tisztátalan, csakis csomagolásra alkalmas papir.

Makuta

az afrikai portugál gyarmatok pénzegysége = 50 reis.


Kezdőlap

˙