Malva

Közép-India vidéke és tartománya az É. sz. 21° 24';és 26° 51' s a párisi K. h. 71° 40' és 76° 46' között 129328 km2 ter-lettel magában foglalja Indoret (l. o.), és a kis Ratlamot, Radsgarht, Narszinghgarht, Dsaorat és a Gvaliorhoz tartozó Nimacs disztriktust. Az öt nagy folyótól (Nerbadda, Mahi, Szindh, Betva és Csambal) öntözött, jó részében magas fekvésü terület egyike Közép-India legtermékenyebb részeinek. Főtermékei: szerecsenköles, búza, árpa, rizs, kukorica, hüvelyesek, kender, pamut, cukornád és opium. Az évi kivitel ez utóbbiból Bombayon keresztül 1400000 kg. A lakosok (mintegy 5 millió) nagyon kevesek; a bhilek, Ny-on és D-en, gondok K-en, radsputok, maharatok, bandsarak mindenütt elszórtan, kumbik, kolik, grasziák, csarunok stb. a hegyekben laknak. M. a hatalmas Vikramaditia birodalmának volt része. A XI. században önálló ország volt. 1309. Ala-Uddin a delhii mohammedánus birodalomhoz csatolta; de már 1387. az afghán eredetü alkirálya Dilavar Khan Gori ismét függetlenítette. Akber M.-t birodalmának tartományává tette; midőn a XVIII. sz.-ban az ő birodalma is megdőlt, M. megint külön királyok alatt élt. 1817. végre az angolok, hogy a pindarik garázdálkodásának véget vessenek, M.-t is hatalmuk alá hajtották. V. ö. Malcolm. A memoir of central India, including M. (2 köt., London 1824).

Malva

Tourn. (növ.), l. Papsajt.

Malvaceae

(növ.), l. Mályvafélék.

Malvaglia

l. Brenno.

Malvázia-bor

a Kanári-szigeteken termő legjobb likőr-borok egyike, az angolok Malmseynek nevezik. L. Kanári-szigeti borok és Madeira-bor.

Malvern

(Great-M.), város Worcester (ettől 14 km.nyire) angol grófságban, vasút mellett, (1891) 6107 lak., kéntartalmu ásványviz-forrással, (M. Wells) fürdővel, szép hotelekkel, amelyeket a vidék szépsége miatt is sokan látogatnak; benceapátság romjaival.

Malvern Hills

20 km. hosszu dombsor Hereford és Worcester angol grófságok határán; a Worcestershire Beaconban (395 m.) éri el a legnagyobb magasságát. Legelőin sok juhot tenyésztenek. Természeti szépségei miatt sokan látogatják. Fürdői közül a legismertebb Great-M. (l. o.).

Malversatio

(lat.) a. m. sikkasztás.

Malvina

mint magyar irónő álnév: 1. Dukai Takács Judit költőnő a XIX. sz. első negyedében (l. Takács J.). - 2. M. költeményei címmel adott ki Niczky grófné Tarnóczy Malvin egy verses kötetet (Pest 1861), melyet Arany János birált a Szépirodalmi Figyelőben; a kötetben látható a költőnő szép magyarruhás arcképe.

Malvinas

Las-, l. Falkland-szigetek.


Kezdőlap

˙