Másolatkönyv

az a kereskedelmi könyv, amelybe a kereskedők az általuk küldött leveleknek és számláknak másolatait irják be. A másolatok megőrzési kötelezettségét a magyar kereskedelmi törvény (1875. XXXVII. t.-c. 29-36. §§) minden kereskedőre nézve akként állapítja meg, hogy a megőrzési kötelezettség időtartama s a M. bizonyító ereje minden tekintetben egyezik a többi kereskedelmi könyvek efféle tulajdonságaival.

Másológép

a marógépek egy faja, melyen egy v. több marószerszámmal ellátott tengelyt egy erre való mintán végig vezetünk, minek folytán a szerszámok a mintával közös tárgytartón befogott fadarabokat a mintával azonos alakra kimarják. Puskatusok, szerszámnyelek, facipők, kerékküllők és más tömegesen készítendő fatárgyak készítésénél jó szolgáltatot tesznek.

Másoló papiros

Ily címen kétféle papiros fordul elő, t. i. az ábrák lerajzolására szolgáló áttetsző papiros az a festékes papiros, amellyel lenyomatokat készítenek. Az áttetsző M. közönséges jobb minőségü vékony papirosból készül olykép, hogy ezt jól száradó olajokkal (lenolaj, ricinusolaj stb.) vagy firnászokkal itatják meg. A festékes M. szintén közönséges papirosból készül olykép, hogy egyik oldalát melegített faggyufestékkel, illetőleg faggyuval jól összekevert ultramarin v. párisi kék festékkel kenik be.

Mason

több county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig Illinoisban (1550 km2 ter., 18245 lak., Havana székh.), Kentuckyben (860 km2 ter., 20470 lak., Mavsville székh.), Michiganban (1300 km2 ter., 11065 lak., Ludington székh.), Texasban (2600 km2 ter., 3000 lak., M. székh.) és Ny.-Virginiában (940 km2 ter., 22295 lak., Point-Pleasant székh.).

Mason

(aug., ejtsd: méz'n) a.m. kőműves; masoneyD, szabadkőművesség (l. o.).

Masonaföld

Brit-Zambeziához, vagyis Rhodeziához tartozó terület a Zambezi, a Lunde, Matabele- és Manika-föld között. A fehér emberektől megszállott része É-felé még csak La Magondiig ér, 60000 km2 területet foglal el, amiből 8580 km2 termőföld. M. a délafrikai fensíkon van, 1140-1550 méter magas; rajta a Vedsza- és Hampden-hegyek emelkednek. Éghajlata mérsékelt és az európaiak is könnyen eltűrik. A száraz évszak májustól szept. végeig tart, az esős évszak pedig novembertől áprilisig. Legtöbb az eső jan. és febr. hóban; legmelegebb az idő szept. és okt. hónapokban. A nagy esők idejében gyakori a malaria. A nagyobbára fűvel borított területek, szavannák, a terület szélein és a folyóvizek közelében megmivelésre alkalmasabbak. Legtöbbet várnak azonban a M. aranytelepeitől. Tatitól a Maloppo-dombokon át a Masznig és a Szabiig aranyat tartalmazó hatalmas quarcér vonul el. Victoriánál, Salisburynél, Hartley-Hillnál és La Magondinál már eddig is jól fizető bányákat művelnek és egy tonna törmelékből átlag egy unicia aranyat nyernek. Nagyobb sikerre azonban csak a Fontesvilletől Salisburyig tervezett vasúti vonal kiépítése után van kilátás, amelyből már 176 km.-nyi hosszu vonalat 1893 okt. havában a forgalomnak átadtak. Az angolok Victoria, Charter és Salisbury erődöket alapították; ezek körül keletkeztek a fehéreknek, mintegy 2000 aranykeresőnek és farmernek telepei. Salisbury a hatóságok székhelye. M.-ön már századok előtt egy bevándorlott nép lakott, amely az aranytelepeket kiaknázta; tanuságot tesznek róla Szimbabie (l. o.), Matindela és Siburve romjai. A XVI. sz.-ban rövid ideig a portugálok gyakoroltak rája befolyást. A XIX. sz.-ban a matabelék vetették hatalmuk alá. 1890. az angol D.-afrikai társaság elfoglalására egy expediciót küldött ki, de csakis 1893. Labengulának, a matabelék fejedelmének legyőzése után vetette egészen hatalma alá. V. ö. Mathers, Zambezia; Bent, The ruined cities of Mashonaland (1892); Willoughby, A Narrative ot Further Excavations at Zimbabye (1894). V. ö. Mauch műveit és Bruce G. Windows., Memories of Mashonaland (London 1895).

Maspero

(ejtsd: maszp'ro) Gaston Kamill, francia egyiptologus, szül. Párisban 1846 jun. 23. Ugyanott tanult s 1867. Dél-Amerikába ment, hol a Quichua nyelvet tanulmányozta. Visszatérve, 1868. az egyiptologia tanára lett (Éc. des haut étud.), 1873. pedig Rouges utódja lett a College de France tanszékén. 1880 végén a francia kormány megbizásából archeol, muzeumot alapított Kairóban, Mariette ((l. o.) halála után pedig az egyiptomi khedive M.-ra bizta az ásatások vezetését; de ő már 1887. lemondott e hivataláról és visszatért Franciaországba. Nevezetesebb munkái: Histoire ancienne des peuples de l'Orient (Páris 1875. Ebből számos kiadás jelent meg, igy 1891. is, továbbá egy bővített kiad. 1895); L'archéologie égyptienne (u. o. 1887, ezt németre és angolra is lefordították); Lectures historiques (u. o. 1890); Études de mythologie et d'arcéologie égyptiennes (u. o. 1893) stb. Egyiptomi működésének eredményét: La Trouvaille de Deďr el Bahari és Les momies royales de Deďr el Bahari c. díszművekben adta közre. egyéb művei: Les inscriptions des pyramides de Saqquarah (Páris 1894); Catalogue du Musée égypt. de Marseille (1893); Les Matabas de l'ancien empire (Mariette művének újabb kiadása). Átdolgozta továbbá Mariettenek: Monuments recueillis en Egypte et en Nubie cimü nagy munkáját. Továbbá Les contes populaires de l'Egypte (2. kiad. 1889).

Masrik

l. Maghrib.

Mass.

Massachusetts (l. o.) hivatalos rövidítése.

Massa

1. Massa e Carrara olasz tartomány fővárosa, 2 km.-nyire a Tirreni-tengertől, a Frigido és vasút mellett, (1891) 9339, mint község 20032 lak., jelentékeny márványbányákkal, amelyek termékeit egészen Amerikáig exportálják. A csinos, kellemes éghajlatu várost festői fekvésü erősség védi. - 2. M., egyike a Batu-szigeteknek (l. o.) Szumatra Ny-i partja mellett.


Kezdőlap

˙