Máz feletti festékek

l. Keramiai festékek.

Mázhinár

(növ.), magyar szótárak szerint a. m. tengeri fű, tengeri hinár v. Fucus (l. o.).

Mazin

község Lika-Krbava vmgye gracaci j.-ban, (1891) 1943 horvát-szerb lakossal.

Mazlag

vékony csepüöltöny a székelyeknél, néhol mazolás.

Mázló

higított anyag, mellyel faluhelyen a padkát, a fal alsó szélét bemázolni szokták, aztán az ilyen anyagba mártott rongy s az ilyen anyagot tartalmazó fazék.

Mazocha

v. Macocha, l. Adamsthal.

Mázol

a vaddisznó, szarvas, dámvad, mikor sáros fekhelyét odahagyva, a fához dörzsöli magát. A sáros hely magasságából következtet a vadász a vad minőségére.

Mázoló-munka

a fának, vasnak olajfestékkel bekenése. A fa mázolása ugy történik, hogy csiszolása után a fát először hígabb olajfestékkel alapozzák (l. Alapozás), majd pedig vavlamivel sűrübb festékkel egyszer, esetleg kétszer bekenik, minden egyes mázolás után a festéket száradásakor habkővel lecsiszolják, végre kellő sűrüségü festékkel a végső, felső festékréteggel látják el. Néha még a bemázolt fa fölületét fodrozzák is, mire a fákra való lazurfestékeket használják.

Mázolt papiros

egyoldaluan enyves fedőfestékkel bevont papiros. Festékül ásványi festanyagokon (cinnóber, okker, kréta stb.) kivül növényi festőanyagokat is használnak, csakhogy ezekből előbb timsóval, szódával vagy ónsóval csapadékot készítenek. A festékeket állati enyvvel keverik s melegen mázolják a papirosokra, a M.-t pedig szárítják és simítják. A most jelzett eljárással az egyszinüre mázolt papirosokat készítik, a fémes papirosokat ugy készítik, mint a bársonypapirosokat (l. o.), csak gyapjunyirat helyet bronzport, illetőleg bármilyen fémport hintenek a firnászos papirosra, avagy fémfüsttel borítják. L. még Gránitpapiros, Márványozott papiros.

Mazora

l. Maszora.


Kezdőlap

˙