Megaceros

Owen (óriási ősszarvas). Kihalt szarvasnem, amelynek legközelebbi rokona a Kis-Ázsiában és Dél-Európában ma is élő Cervus dama L. Az agancs a tövénél hengerded és a vége felé pedig lapátszerüen kiszélesbülő. A nőstényeknél az agancs hiányzott. A legnagyobb faj a kihalt Cervus (M.) eurycerus Aldrov., amelynél a két agancs vége 2-3,5 m. távolságban van egymástól. Ezen óriási állat a pliocen- és pleisztocenkorban élt Európa területén. Irországban nem ritkán teljes csontvázát találni tőzegben. Hazánkból sok helyről ismeretes, a legszebb példányokat (koponyák aganccsal) Szolnok-Doboka vármegyéből ismerjük Csobánkáról és Apa-Nagyfaluból. M. hibernicus képét l. Diluvium mellékletén.

Megachile

Latr. (állat), a méhfélék családjába tartozó hártyás szárnyu méhfaj, széles fejjel, erősen, kissé v. éppen nem térdelt csáppal, amely a nősténynél rövidebb, a himnél hosszabb; a szárny sugársejtje végén keskenyen kerekített, a nőstény potrohának háta lapos, végén kissé fölfelé álló, a himé íves és aláhajlott. Eddig ismert mintegy 150 faja az egész földön otthonos. Fajai nyáron át röpdösnek és fészkeiket kőfalakba építik. Fészkük egyaránt fölébe helyezett, gyűszüforma sejtekből áll s ezeket bizonyos növények elharapott leveleiből építik fel. A nálunk is gyakori M. centuncularis L. sejtjei fölépítéséhez a rózsa leveleiből metszeget ki darabkákat.

Megadermata

(állat), a roverevő kézszárnyuak egyik családja, melynek fülei mindig összenőttek, középujja csupán egy- v. kétízü. Fajai a K-i féltekét lakják és 6 nembe soroltatnak. A Megaderma génusz fajai indiaiak, kisebb denevéreket és békákat fogyasztanak. A Rhinopoma Egyiptomban tenyészik s a barlangokban és a piramisok üregeiben tartózkodik.

Megafon

(gör.), 1878. Edisontól javasolt óriási kettős hallócső távolról jövő gyenge hangok hallhatóvá tételére, mely a hozzátartozó szócsővel együtt két egymástól távol levő állomásról való beszélgetésre alkalmas. A két papirmaséból készült hangtölcsér, melyek mindegyike 2 m. hosszu és nyilásnál 0,67 m. átmérőjü, egy deszkán fekszik. Köztük van a 2 m. hosszu szócső. A deszka forgatható állványon van s igy a M. bármely irányba forgatható.

Megaira

(Megaera), l. Erinnisek.

Megáldás

l. Consecratio.

Megalesia

római ünnep, l. Kybele.

Megali Dili

sziget, l. Delosz.

Megalit-emlékek

a történelem előtti korból származó faragatlan nagy kövekből egybeállított emlékek, melyeket valószinüen előkelő családok, fejedelmek sírjára emeltek. Európa legtöbb országában, azonkivül É-i Afrikában és Ázsiában találtatnak. L. Dolmen, Cromlech, Menhir, Stonehenge.

Megállító jel

A vonatok közlekedését biztosító jelzések között (l. Jelzés) a legfontosabb a M. A vonatokra nézve föltétlen megállást jelent nappal kézi jelzők használatakor bármely jelzőeszköznek (lobogó, lámpa), ennek hiányában valamely tárgynak (sapka, kendő stb) korben forgatása; a jelző tárcsának a vágányközépre állítása, vörös lappal a vonat felé; éjjel: a vörös világnak avagy a fehér világnak körben forgatása. Mindkét esetben a durranó jelző (l. o.) alkalmazása. Az állójelzők megállást jelentenek, ha vörös lapjukkal fordítjuk a vonat felé avagy vörös világot mutatnak; a szemaforoknál a kar vizszintes állása avagy a vörös világ követeli a föltétlen megállást. Angolországban az őr vizszintesen tartott karral jelzi a szabad menetet; ha egy karját függélyesen tartja feje fölött, ez lassítás, ha mindkét karját feje fölé emeli, ez megállást jelent.


Kezdőlap

˙