Mehlis

város a szász-koburg-gothai hercegség Ohrdruf kerületében, Oberhof mellett a Türingiai-erdőben, a porosz államvasutak szárnyvonala mentén; (1890) 3623 lak., I. Vilmos és III. Frigyes emlékszobraival, kézi lövőfegyverekre berendezett lövőintézettel, vasgyárakkal és fürész-malmokkal.

Méhmagzat

l. Magzat és Nasciturus.

Mehmed

bej, l. Kapetánovics.

Méhporozta virág

(növ.), száma hazánkban több mint 200, ugy hogy a méhek magok többet lendítenek a virágok termékenyítésén, mint a többi bogár együtt véve, l. Bogárporozta virág és Dongóporozta virág.

Méhrák

l. Méhbetegségek.

Méhrepedés

egyike ama sérüléseknek, amelyek szülésközben a nemi szerveket érhetik. Mig azonban a többi, nevezetesen a gát repedése, a hüvely beszakadása, a méhnyak fölhasadása vagy a méh átdörzsölése (usura) nyomás folytán csekélyebb jelentőségüek, addig a M. a legsúlyosabb sérülés, amely a gyermekre is, de főképen az anyára igen válságos. A M.-t olyan szülési akadályok hozzák létre, amelyek a méh alsó vékonyabb részének, a méh nyakának tulságos kitágítását okozzák azáltal, hogy a magzat ugyszólván egészen abba szorul bele s nem nyomulhat ki a hüvelyen keresztül. A méh nyaki részlete ilyenkor papirvékonyságu lett, ellenben a méh testének erős izomzata vastag tömeggé összehúzódva, sipkaszerüen ül a kitágult nyaki részlet fölött s alig rejti már üregében a magzat kisebbik felét; a sokkal nagyobb fele a repedésig kifeszített nyakcsatorna-részletben fekszik. Szülési akadályok, amelyek M.-re vezetnek: a ferde fekvés elől fekvő beszorult vállal, a vizfejü magzat (hidrocephalus), a szűk medence, a méhszáj heges szűkülete (stenosis, atresia stb.). A M. rendesen a szülési fájdalom közepette történik; iránya ferdén hossz-irányu, ritkábban vizszintes és oly kiterjedésü, hogy a méh a hüvelytől leszakadna. Áthatolónak nevezik a M.-t, ha a méh burka, a hashártya is átszakad (ruptura completa) és a magzat a hasürbe kerül; inkomplet repedésnél csak a vérzésben rejlik a nagy veszély. A magától bekövetkezett M. mellett van mástól okozott M. is. Igy elhanyagolt vállfekvésnél a fenyegető rupturát előidézheti az orvos keze, amikor a magzatot megszülettetés céljából lábra fordítja. A fenyegető repedés fő tünete a vajudás rendkivüli fájdalmassága és szünet nélküli volta; a bekövetkezett repedésnek a tünetei a fájáasok teljes és hirtelen bekövetkezett elmaradása, amihez a külső és belső vérzés jelei járulnak; a nő elájul, a méh mellett egy második daganat - a hasürbe kilépett magzat tapintható. Ez a gyermek elhal, vérkeringési zavar folytán megfulad. Az anya is a legnagyobb életveszélyben van. Gyors orvosi segítség (hasmetszés vagy a gyermek kiméletes megszülettetése után a vérzés csillapítása töméssel) ritkán megmentheti.

Méhsör

(Meth), a germán és szláv népek kedvelt itala, mely azonban a középkorban sok helyütt hazánkban is (Lőcse, Rozsnyó, Brassó stb.) kitünő minőségben készült és általánosabban fogyasztatott. II. Béla királynak 1138-ban kelt adománylevele szerint a dömösi prépostságnak ötvenkilenc község egyéb tartozmányokon felül évenkint még 175 akó M.-rel is tartozott. A rómaiak mézbora (mulsum), mellyel az örök városba bevonuló triumfatorokat kinálgatták, óborból és finom mézből készült. Jelenleg számot tevő M.-ivással főleg már csak Angolország egyes részeiben, a skandináv és a keleti szláv országokban találkozunk.

Méhszenvesség

a. m. hiszteria (l. o.).

Méhszúrás

a terhes méh megszúrása, hogy ezzel lecsaéoljuk a magzatvizet és megindítsuk mesterségesen az elvetélést. A legritkább orvosi műtevések közé tartozik. Alkalmat szolgáltathat reá a hátrahajlott terhes méh, ha az a kis medencébe szorult (incarceratio) és kiemelése onnan nem sikerül, sem pedig a méh száján át a magzatburkokat megnyitni nem lehet, mert a nyakcsatorna útja meg van törve s nem bocsátja át a kutató eszközt vagy a méh számát el sem lehet érni a vizsgáló kéz ujjaival. Ez a műtevés igen súlyos beavatkozás és csak a legnagyobb szakismerettel és minden elővigyázati rendszabály szemmel tartásával szabad hozzáfogni. Azt mondhatnók, hogy csak életmentés kérdésének fenforgása igazolja e beavatkozást.

Méhtámasztó

l. Méhgyűrü.


Kezdőlap

˙