Melo

(helyesebben Mello) Ferenc Manuel don, spanyol történetiró, szül. Lissabonban 1611 nov. 23., megh. u. o. 1665 okt. 13. A spanyol hadseregbe lépett, s a flandriai háboruban mutatott vitézségeért ezredessé tették, s e hadjáratának történetét (Hist. de los movimientos, separacion y guerra de Cataluna en tiempo de Felipe IV., legjobb kiad. Páris 1826-32) Clemente Libertino álnév alatt meg is irta. 1640. Lissabonba ment, hol ellenségei Francisco Cardoso meggyilkolásával vádolták, s bár M. ártatlan volt, mégis kilenc évig börtönre vetették, aztán pedig száműzték Braziliába, honnan csak francia közbenjárás folytán térhetett vissza Lissabonba. Több mint 100 kötetre terjedő művei közt a fentemlített történeti munka a legfontosabb; Las tres Musas de Melodino (Lissabon 1649) szatirikus költeményeket tartalmaz, melyekben M. barátját, Guevedót utánozta.

Melocactus

Salm Dyck (növ.), l. Dinnyekaktusz.

Melódia

l. Dallam és Melizma.

Melodion

a Chladni-féle klavir-henger alapján Dietz által feltalált klavir-hangszer, melynél a hangok acélbotocskák dörzsölése folytán jönnek létre, s hasonlítanak a harmonikahangokhoz. Terjelme öt és fél nyolcad.

Melodráma

(gör.), zenei műforma, melyben a zenének meglehetős alárendelt szerep jut szemben a szavalóval. Lényege abban áll, hogy valamely költemény mint szavalat egyesülve a zenével, annak hatását közösen emeljék. A szavalónak alkalmazkodni kell a zenéhez, ennek pedig követni amannak az intencióit. Első kezdeményezője Rousseau volt a mult században, aztán többen követték, mint Brandes szinművész, Benda zeneköltő s még mások. Mozart is igénybe vette Zaide dalművében, Beethoven pedig a legmagasabb drámai szinvonalra emelte Fidelio operájának börtön-jelenetében. A magyar zeneirodalom is több ily értékes alkotást képes felmutatni. Ilyen Liszt F. Holt költő szerelme c. zenéje zongorára, Gókai verskölteményére; Huber Károlyé zongora-, hegedü- és hárfakisérettel Gyulai Pél Éjjeli látogatás költeményéhez; Ábrányi Kornélé zongora-, gordonka- s cimbalom-, Kun Lászlóé zongora-, hegedü- s cimbalomkisérettel, mind a kettő Várady Antal költeményére, az előbbié Rákóczi Rodostón s utóbbié Petőfi a Hortobágyon címen stb.

Melodonum

Melun latin neve.

Meloë

(állat), l. Nünüke.

Melofon

l. Akkordion.

Melográf

(gör.), hangjegymásoló gépezet, melynek az lenne a feladata, hogy a zongorán rögtön lekótázza azt, amit rajta valaki játszik. Gyakorlati jelentőségre alig emelkedett. E század közepén a magyar születésü Kliegl mekanikus is készített s állított ki hasonló gépezetet.

Melolontha

(állat), l. Cserebogár.


Kezdőlap

˙