Mennyország

A német Himmelreich és a szláv královstvi nebeské-hez hasonlóan az egyházi latin regnum coelorum fordítása, melyben tehát magyar ősvallási képzet nyomát nem igen lehet keresni. Ilyenre legfeljebb a menny szó etimologiai fejtegetése közben felderíthető rokon- és törzsnyelvi képzetek vezethetnek. Munhi uruzag alakjában megvan már a Halotti beszédben. A müncheni kódexben: menecnec orzaga. V. ö. Ipolyi, Magyar myth. (375). L. Menny.

Meno

(ol.) a. m. kevesebb.

Menologium

(gör.), szenteknek kalendáriuma, szentek története a naptárnak egyes napjai szerint elrendezve.

Menominee

(ejtsd: -ni), 1. város, l. Marinette. - 2. M., county Michigan É.-amerikai államban, 3650 km2 területtel, 13 000 lak., M. székhellyel.

Menopauza

(gör.), a havibaj szünetelésének az ideje, vagyis az az időköz, amelyik az egyik havibaj végétől a másiknak kezdetéig tart; rendesen 21-24 nap. M.-nak hivják néha a havibajnak az 50. évvel bekövetkező teljes szünetelését is. L. Klimakterium.

Menórá

(héb. a. m. lámpa), a zsidóknál a chanukka ünnep alkalmával használatos nyolcágu gyertyatartó v. olajmécses neve.

Menorca

(Minorca), a Balearok egyike, 37 km.-nyire Maiorcától, a Földközi-tengerben, 734 km2 területtel, (1887) 39 041 lak. A sziget átlagos magassága 70 m., legmagasabb csúcsa a Monte del Tóro (350 m.) az É-i részen, a Tramontana nevü vidéken, amely magas falakban ereszkedik le a tengerbe; a D-i rész alacsony és a parton homokos. A DK-i részen van a Ria de Mahon, amely pompás kikötőül szolgál; jó kikötő még É-on Puerto de Fornells. Az éghajlat enyhe, csak a tramontana nevü szél teszi néha zorddá. A föld, különösen az emelkedettebb részben, termékeny; búza, rozs, burgonya, szőllő és gyümölcs a fő termékek. Igen szép és hires barlangjai Ciudadela közelében vannak. Érdekesek a szigeten a kelta épületmaradványok. Ezek egymásra rakott kövekből álló, néhol 25 m. magas piramisok (talavot-ok). Rajtuk kivül a sziklákba vájt barlangok is vannak, melyekben számos koponyát és állatcsontot találtak. M. 6 községre van beosztva. Fővárosa Mahon (l. o.). A Földközi-tengeri kereskedelemben való fontosságánál fogva 1708-ban az angolok elfoglalták, akiktől 1756. a franciák vették el, de 1763. az angoloknak visszaadták. 1782. az egyesült francia-spanyol csapatok Crillon vezérlete mellett 3 nap alatt foglalták el, de 1798. az angolok ismét megszállották és csak az amiensi békében adták vissza Spanyolországnak. V. ö. Lajos Szalvator főherceg, Die Insel M. (2 köt. 1890-91) és Die Balearen (7 köt.).

Menorrhagia

l. Endometritisz és Vérzés.

Menorrhoea

(gör.-lat.) a. m. hónapszám (l. o.).

Menosztázis

(gör.), a havibaj kimaradása vagy fennakadása valamely betegség vagy a terhesség következtében.


Kezdőlap

˙