Mermis

(állat), l. Fonalférgek.

Mermnádok

benszülött dinasztia Lidiában, melyet Gyges alapított. Rajta kivül még Kroisos tünt ki.

Mérmű

(Masswerk), körívekből alkotott geometrikus díszítmény, mely a csúcsíves építészetnek egyik jellemző díszítő eleme. Rendszerint kőből készült és csúcsíves ablakok felső részét tölti ki, de igen gyakran szolgál teljes köralaku nyilások játszi ornamentálására. Szerkezeti jelentősége, hogy igen nagy levegős nyilások alkalmazásánál is némileg támasztja a vékony pilléreket, esztetikai szempontból kellőleg elosztja a világító felületet, mérsékli a tulságos fény beömlését és a szines üveg ritmikus elosztását engedi. Filigrán hatása a nagy tömegekét ellensúlyozza.

Mérnök

minden olyan ember, aki a technikai tudományok alkalmazásával foglalkozik s erre képesítést nyert. Miután a technikai tudományok két célt szolgálnak, 1. adatokat gyüjteni (telekmérés, vizmérés, erőmérés stb.); 2. építményeket létesíteni (épület, híd, gép, vasút, árvizgát stb.), ennélfogva a mérnökök is két fő csoportra oszolnak: a felvevő mérnökök és az építő mérnökök. Kivételes állást foglalnak el az építészek, akik nem annyira mérnökök, mint inkább művészek. Az építmények tervezésénél a technikai tudományokat építmények létesítésére alkalmazzák, ennélfogva a tervező mérnök is az építő mérnökök osztályába tartozik.

Hadmérnök 8ingénieur, génie), műszaki katona, aki a műszaki csapatok igy nevezett részében szolgál. Ausztria-Magyarországon 1893 óta nincs hadmérnök csapat, mert beleolvadt az utászcsapatba. Hadmérnök törzs azonban van. Ennek rendeltetése a hadiépítész műszaki részének vezetése békében és háboruban, továbbá a várak és erősségek támadásában és védelmében való részvétel. E szolgálat magába foglalja: új erősítések tervezését és felépítését, a már meglevőknek karban tartását, tökéletesbítését és felszerelését, a hazai és külföldi erősített helyek nyilvántartását és leirását. A hadmérnök törzs áll: a tisztikarból (I-ső osztályu századosoktól fölfelé) és a más csapatok állományából beosztott tisztekből. A törzs élén áll a hadmérnöki vezérfelügyelő (tábornok), alája tartozik a közös hadügyminisztérium 8. osztálya, a műszaki katonai bizottság, a műszaki iskolák és 14 hadmérnöki igazgatóság.

Mérnöki jelek

pontok ideiglenes v. állandó megjelölésére szolgáló eszközök. Ideiglenesen karókkal szokás pontokat jelezni, mint p. egyenesek kitűzésénél v. mérőasztallal való felvételnél. A 2-3 m. hosszu karók felváltva fehérre és vörösre vannak deciméterenként festve, hogy jobban szembe tünjenek s durva hosszmértékül is szolgáljanak. Nagyobb távolságoknál jelzőlobogót is lehet rákötni, a lobogó is vörös és fehér, mert ezek a szinek a legfeltünőbbek. Állandóbb megjelölésre erősen levert cövekeket (szintezés, tachimeterfelvétel), nagyobb póznákat két keresztben rászegezett és fehérre meszelt deszkával (háromszögelés) lehet használni. A póznákat nem ássuk közvetlenül a földbe, hanem egy deszkából összerótt tokot ásunk be, ugy hogy a rudat akármikor ki lehet húzni és ugyanoda visszatenni. Országos háromszögeléseknél a háromszögelés fixpontjai fölé gerendákból piramist építenek, ezt bedeszkázzák és fehérre festik. Ez azután igen messze ellátszik.

Mernye

kisközség Somogy vmegye igali j.-ban, (1891) 1491 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Mernyik

kisközség Zemplén vmegye varannói j.-ban, (1891) 295 tót lak. Az 1831. parasztlázadás alkalmával véres tettek szinhelye volt.

Merodach

(Maruduk) Bábellegfőbb istensége, Éa istennek fia, akit a babiloniak és asszirok egyaránt tiszteltek. Innen van, hogy a görögök Zeusszal azonosították. M. a babiloni mitosz szerint a teremtő isten, a világosság istene, akinek tettei az ékiratos u. n. Khaldeus Genezisben bővebben vannak leirva. Mint a sors istenát hét nyíllal kezében szokták ábrázolni.

Merode

grófi család, a legrégibb belga nemesi családok egyike. A család jelenlegi feje Ghislain Károly Antal gróf, szül. 1824 aug. 1., a belga szenátus tagja. Egyéb címei a következők: M. birodalmi gróf, Westerloo marquis, Rubempré és Grimberghe hercege. V. ö. Richardson, Gesch. der Familie M. (Prága 1877-81, 2 köt.). A család legnevesebb tagjai voltak: János gróf, császári tábornok, szül. 1589., megh. 1633 jul. 8. Előbb spanyol, utóbb császári szolgálatban állott. Az 1633 jul. 8. Hessisch-Oldendorf mellett vívott csatában halt meg. V. ö. Hallwich, Joh. M. (Lipcse 1885). - János Fülöp Jenő gróf, Westerloo marquis, császári tábornagy, született Brüsszelben 1674., megh. M. várában 1732 szept. 12. 1692-1704. a spanyolok seregében harcolt a franciák ellen Hollandiában, 1705 óta pedig a császári zászló alatt küzdött. Emlékiratait (Mémoires) unokája adta ki (Brüsszel 1840, 2 köt.). - Ghislain Lajos Frigyes gróf, szül. 1792 jun. 9., megh. Mechelnben 1830 nov. 4. Részt vett az 1830. (szept.) szabadságharcban, mely alkalommal okt. 25. Berchem mellett halálosan megsebesült. Gyermekei nem voltak. A brüsszeli székesegyházban gyönyörü emlékszobrot állítottak neki. - Fülöp Félix Boldizsár Ottó Ghislain gróf, az előbbinek bátyja, szül. 1791 ápr. 13., megh. 1857 febr. 7. Ő is részt vett a belga szabadságharcban, tagja volt az ideiglenes kormánynak és hathatósan közreműködött I. Lipótnak királlyá való választásában. 1831 nov. 12. tárca nélküli miniszterré lett és 1832. (márc.-máj.) ideiglenesen a hadügyminiszteri tárcát is birta; 1839. a magánéletbe vonult vissza. V. ö. Thonissen, Vie du comte Félix de M. (Löwen 1861); Juste, Le comte Félix de M. (Brüsszel 1872). - Frigyes Xavér gróf, az előbbinek fia, szül. Brüsszelben 1820 márc. 26., megh. 1874 jul. 11. Belépett a belga hadseregbe, részt vett 1846 óta Bugeaud alatt az algeriai hadjáratban és megkapta a becsületrendet. 1847. Rómába ment, hol a teologia végeztével pappá szentelték. IX. Pius pápa kamarássá nevezte ki (1849), de amellett megmaradt a katonai pályán, sőt 1860. pápai hadügyminiszterré lett. 1865. lemondott állásáról és Mitilene érsekévé (in partibus) és főalamizsnássá neveztetett ki. V. ö. Ideville, Monsigneur de M. (Páris 1874); Besson, Frédéric X. de M. (u. o. 1886).

Meroe

termékeny és művelt ókori szigetország a Nilus, Asztaposz és Asztaborasz között, melynek ilyen nevü fővárosában tartották értekezletöket a papi fejedelmek, kik benne uralkodtak. M.-ból jelentékeny kultúra sugárzott ki a körülfekvő országokra, mely hasonlított ugyan az ó-egyiptomihoz, de korántsem tekinthető vele azonosnak. A római uralom idejénM. jelentősége egyre hanyatlott, Nero korában egészen megszünt.


Kezdőlap

˙