Merom-tó

Josephus Semechonitis nevezi igy a mai Bahr el Hule tavat É-i Palesztinában, melyet a Jordán forrásvidékétől egész a Genezáreth taváig átszel. M. vize (Jozs. 11., 5., 7.) valószinüleg a forrásokban gazdag Meron falu (Felső-Galileában) vizeit jelenti.

Merope

Kypselos leánya és Kresphontes messzéniai király felesége. Polyphontes, miután M. férjét és idősebb fiait megölte, kényszerítette M.-t, hogy a felesége legyen. Csak a legifjabb fiu, Aipytos v. Kresphontes, mint Euripides atyja után elnevezi, menekül meg, s felnőve, anyja segítségével és tudtával megöli Polyphontest. Igy dolgozta fel a mesét Euripides Kresphontes címen; ugyanerről irták a francia Voltaire, az olasz Maffei és Alfieri meg a német Gotter is M. c. tragédiájukat. V. ö. Schlösser, Zur Geschichte u. Kritik von F. W. Gotters M. (Lipcse 1890).

Meropidae

(állat), l. Gyurgyalagfélék.

Meropisz

Kosz (l. o.) sziget régebbi neve.

Merops

(állat), l. Gyurgyalag.

Merostomata

Woodw. (állat), a Crustaceák (rákfélék) egyik alosztálya. A ma élő nemek közül a Limulus az egyedül élő alakja ezen csoportnak. A Merostomaták már sok tekintetben igen közel állanak a skorpiókhoz. Ide két rend tartozik: a Gigantostraca és Xiphosura.

Merovingek

l. Frankok.

Meroxen

(ásv.), l. Csillám.

Mérő

község, l. Kapos-Mérő.

Mérő

ürmérték, főleg a szemes jószágok mérésére; többfélét különböztettek meg; igy a pozsonyi M.-t, mely két vékából vagy mércéből állott, 62,4984 lit. nagyságú; a pesti M.-t, mely három mérce volt, nagysága 93,7476 lit.; a sarlai M.-t, mely két pozsonyival ért fel. M. helyett még a szapu (Mátyusföldön), kila, köböl elnevezéseket is használták.


Kezdőlap

˙