Mirabile dictu

(lat.) a. m. lemondani csodálatos; mirabile visu a. m. ránézvést csodálatos; mirabilia a. m. csodás dolgok, cselekedetek.

Mirabilis

L. (növ.) l. Csodatölcsér.

Mirabilit

(ásv.), a glaubersónak (natriumszulfát, Na2SO4+10H2O) ásványtani neve. Szintelen, átlátszó, egyhajlásu kristályokban terem Aussee, Hallstatt, Berchtesgaden és általában a Salzkammergut sótelepein, továbbá Logrono vidékén (Ebro mellett). Só nélkül találni vékony telepekben Sziciliában (Bompensieri) és a Kaukázusban (Muchrevan).

Miraculum

(lat.) a. m. csoda, csodatévő szentkép; a francia és ang. irodalomban Miracles a drámai költés kezdetét tevő dramatizált legendák és miszteriumok.

Mi'ráds

(arab), Mohammed égbeszállása. A korán 17. fejezetének 1. versén alapuló legenda szerint az iszlám vallói azt hiszik, hogy Mohammed küldetésének 12. évében egy éjjel alvó állapotban Mekkából égbe szállt, és a hetedik égig eljutva, isten trónja előtt állott, mely alkalommal többek között az imádkozásra vonatkozó törvényt hozta le hivőinek. Ez éjjelt leilat el-M. néven ünneplik az iszlámban.

Mirafiori

olasz grófi család, mely II. Viktor Emánuel olasz királytól és a M. Róza grófnőtől (egy ezreddobos leányától) ered. Viktor Emánuel még halálos ágyán is gondoskodott M. grófnőről és attól született gyermekeiről, Umberto trónralépése óta azonban a M.-család teljesen visszavonult. Maga a grófnő már nem él. 1894 dec. halt meg legidősb fia is, Emánuel gróf, aki régebben a hadseregben szolgált, de azután sommarivai birtokára vonult vissza.

Miraflores

l. Burgos.

Miramare

császári kastély az osztrák tengerpartvidékén, 6 kilométernyire Triesttől, a déli vasút Grignano állámása mellett, az Adriai-tengerbe kinyuló sziklán. 1854-1856. Junker Károly műépítő normann ízlésben építette. Azelőtt Miksa főherceg tulajdona volt, aki 1864 ápr. 10. itt fogadta a mexikói küldöttséget, amely őt a császári trónra meghivta. A kastély nagybecsü és ritka műkincsekkel van elhalmozva, melyeket Miksa főherceg gyüjtött össze. Mellette gyönyörü park tropikus növényekkel, melyek terraszszerü lejtőn a tengertől fölfelé vannak elhelyezve; van még egy kis muzeum egyiptomi és görög régiségekkel. V. ö. Weller, Die kaiserl. Burgen u. Schlösser (Bécs 1880).

Miramon

Miquel, mexikói tábornok, született Mexikóban 1832 szept. 29., agyonlőtték Miksa császárral együtt Queretaróban 1867 jun. 19. Már 1847. kitünt az Egyesült-Államokkal vívott háboruban, 1858. tábornok lett és Domonfort elnököt megbuktatta. A klerikális párt segítségével 1859 jan. 2. elnökké lett, de 1860 dec. 22. Calpulalpam mellett Ortega (a liberálisok élén) megverte, s ekkor Juarez elől a külföldre menekült. 1862. a franciák segélyével ismét partra akart szállni, de ezek már Veracruzban cserben hagyták, s azóta M. 1866-ig Európában élt. Midőn Miksa császár visszalépését már közelinek vélte, s Zacatecast meglepve, rohammal bevette, de nemsokára kénytelen volt azt megint föladni. Ekkor Queretaróba menekült, s 1867 febr. megkapta a kis 9000 főnyi sereg főparancsnokságát. Escobedo tábornok márc. elején kezdte meg a város ostromát, melyet Lopez ezredes árulása folytán máj. 15. be is vett. M.-t Méjia tábornokkal és Miksa császárral együtt hadi törvényszék elő állították, s mindhármukat agyonlőtték.

Miranda

Venezuela egyik állama, a Marakaibo-tó K-i partján, 33 969 angol mf2-nyi ter., (1891) 484 509 lak. A Sierra Pariméltől beágazott vidék Venezuela igen termékeny része, hol különösen cukornádat, kakaót, rizst és gabonaféléket termesztenek. Fő helye Altagracia.


Kezdőlap

˙