Mirkovác

kisközség Krassó-Szörény vmegye jámi j.-ban, (1891) 1210 oláh lak.

Mirkovci

község Varasd vármegye krapinai j.-ban, (1891) 1343 horvát lak.

Mirkvásár

(Stratford, Streitford), nagyközség Nagy-Küküllő vmegye kőhalmi j.-ban, (1891) 1117 német és oláh lak.

Mirmidonok

félig mesés ókori nép, mely a hagyomány szerint Peleus vezérlete alatt vándorolt Egináról Tesszáliába; de a történelem tanusága szerint alighanem megfordítva történt a dolog. Nevöket, mely csakis a hőskorban fordul elő, hol a hangyákról (myrmex) származtatják, hol Myrmidonról, Zeus és Eurymedusa fiáról, kinek az isten hangya alakjában jelent meg.

Mironsav

(myronsav), a glikozidák csoportjába tartozó szénvegyület; képlete C10H19NS2O10. A M.-nak káliumsója (C10H18KNS2O10) a fekete mustármagban található. Báriumhidroxid-oldattal főzve, vagy a mustármagban előforduló erjesztő anyag (myrosin) behatására szőllőcukorral, káliumhidroszulfátra és mustárolajra hasad szét. L. Mustárolaj.

Miroslav

(ejtsd: -szlav), 1. horvát király 945-949. atyját, Kriesimir királyt követte a trónon. Alatta az egész országban zavarok voltak és ő maga a 949. Pribina bán által megöletett. Más adataink róla nincsenek. - 2. M., humi (ercegovinai) fejedelem, először említtetik 1180., midőn neki, mint a patarén vallás követőjének viszálya volt a spalatói érsekkel. III: Sándor pápa erre M.-ot 1181. exkommunikálta és III. Béla magyar királyt felhivta esetleges fegyveres közbenjárásra. Beavatkozott-e Béla valóban a humi ügyekbe, arról nincs tudomásunk, csak azt tudjuk, hogy 1198. már Endre, III: Béla fai volt Hum földjének hercege, és hogy M. 1199. már nem élt, mert akkor oklevelekben mint elhunyt említtetik.

Miroválás

a gör. egyházban nagyobb ünnepeken a szent liturgia befejező részében végbemenő olajjal való megkenés. A M. jelenti a léleknek megerősítését és részesévé tesz azon ünnepnek kegyelmeiben vagy a szentnek pártfogásában, akinek tiszteletére az megáldva lett. Kenés közben módja a pap: «Krisztus velünk van», mire a hivő feleli: «van és leszen», ami azt jelenti, hogy Krisztus örökké velünk lévén, megőriz minket a lelki enyészettől, amint az olaj megmenti a testet a felosztástól. V. ö. Melles Emil, Gör. szert. kat. Liturgika.

Mirozin

(myrosin), főleg a fekete mustármagban található erjesztő anyag, mely az u. n. enzymekhez (nem organizált erjesztők) tartozik. Kémiai szerkezete ismeretlen. A M. behatására a fekete mustármagban levő glikozida, a mironsav, askalium, szőllőcukorra, káliumhidroszulfátra és mustárolajra hasad szét.

Mirrha

l. Mirha.

Mirtiflorák

(növ.), l. Mirtuszviráguak.


Kezdőlap

˙