Molo

(olasz), azok a töltések, kőgátak, melyek egy kikötőnek elzárása, megfelelő felosztása, hajók rakodásának elősegítése céljából, bármily anyagból és alakban építtettek. Általában a M. vagy mint hullámtörő gát nagy hullámoknak a belső kikötővel való távoltartására, vagy pedig mint rakpart a hajók kikötésére szolgál. L. Fiume és Kikötő.

Moloch

(király), kánaánita istenség, amelynek tiszteletére emberáldozatokat hozta. A régi héberek, különösen az első templom utolsó századában, szintén isteni tiszteletben részesítették, ami ellen a próféták, kiváltképen Jeremiás, heves küzdelmet folytattak. A rabbinikus források szerint belül üres vasszobrának ökörfeje volt, egyéb részei pedig az emberéhez hasonlítottak. Az áldozatott a szobor karjaiba tették, amelyek aztán tüzes belsejébe vitték. Némely régi irók Kronosszal azonosították.

Moloch

Gray (állat), a vastagnyelvüek csoportjában az agamidák családjába tartozó gyíknem, melynek egyetlen élő faja, a M. horridus Gray Ausztráliában, a homokos helyeken él. 15-18 cm. hosszu testét nagy tüskék fedik és félelmetes külsőt kölcsönöznek neki. Háta barna, hasa sárga fekete foltokkal.

Molocsnaja

174 km. hosszu folyó Tauria orosz kormányzóság Berdjanszk és Melitopol járásainak határán, csak nagy vizálláskor jut el a Molocsanszkij-limanig, 207 km2 területü tóig, amelyet keskeny töltés választ el az Azovi-tengertől.

Mologa

1. a Volga 544 km. hosszu baloldali mellékfolyója. Tver kormányzóságban a mocsáros Treszna-erdőben ered; a Mogocsa torkolatán alul tutajozhatóvá és a Csagodoscsa beléömlésén alul hajóhatóvá válik. Jaroszlavl kormányzóságban torkollik. Vizkörnyéke 34 148 km2, (1892) 7930 lak., faggyukészítéssel, malmokkal, halászattal, gabonakereskedéssel.

Molokai

a Snadwich-szigetek (l. o.) egyike Manitól ÉNy-ra, amelytől a Pailolo-szoros választja el, 491 km2 területtel, 2581, a mellette levő kis Lanait is beleszámítva 2614 lak. Nagyobbára alacsony; K-en van a legmagasabb pontja az Olohiu (762 m.). Ide hozzák a egész szigetcsoportról a elefantiaziszban szenvedőket.

Molokánok

vallásos orosz hitfelekezet, melynek hivei a Volga folyó mentén és a Kaukázusban laknak; elvetik a szentségeket, megtagadják az összes szokásokat, főleg a kereszténység «lelkét és szellemét» keresik, amiért is «lelki keresztényeknek» neveztetnek. Nevöket onnan vették, hogy böjtben tejjel (moloko) táplálkoznak, amit az ortodox egyház nem enged meg.

Molo-öböl

l. Ithaka.

Molossos

Neoptolemos fia (l. o.).

Molosszok

ókori nép Görögországban, mely a hősmonda szerint Pyrrhosnak, Achilleus fiának vezérlete alatt vándorolt be. Királyaik csakhamar egész Epirus urai lettek, székes fővárosuk Passaron volt. A peloponnezusi háboru után meghódították Ambrakiát és ezt tették főhellyé. III. Pyrrhos halála után (Kr. e. 192) elzüllött az ország és elébb a makedonok, utóbb a rómaiak keze alá kerül. Az ország nevezetességei közül annak önállóságát jóval tulélték a hires molosszi vadászkutyák, melyek a mai vérebekhez hasonlítottak és rendkivül keresettek voltak.


Kezdőlap

˙

errno: 2|errstr: unlink(../store/session/8a7912514_652120624.session): No such file or directory|errfile: /var/www/mek2/oszkfw/OSZKfw/Session.php|errline: 255|