Morelos

egyik állama Mexikónak, az Anahuak fensík D-i lejtőjén, Mexiko, Puebla és Guerrero közt, 4274 km2 területtel. A Cordillerák Ny-ról K-re átszelik és klimatikus szempontból két külön rónára osztják. M. a Rio de las Balzas medencéjéhez tartozik. Fő termékei a cukornád, kávé és kukorica, banána, déli gyümölcsök és a hüvelyesek. Fővárosa Cuernavaca (l. o.); fontosabb helyei még M. és Puente de Ixtla.

Moréna

l. Glecser és Jégkorszak.

Morendo

(olasz), zeneelőadási műszó, a. m. elhalva, lassan, késleltetve.

Mórénu

(héb. a. m. tanítónk), zsidó tiszteletcím, mellyel a zsidó hittudományban jártas férfit illetik. Hajdanában csak azok viselték, kik rabbi funkciókat végeztek s megfelelt az egyetemet végzettek «magister» címének. A hivatalban levő rabbik címe jelenleg, megkülönböztetéséül a tudós nem-rabbiktól, móre mórenu (oktató tanítónk). Mostanában az egyetemen doktorátust nyert zsidókat is felruházzák e jelzővel. A M. használata a XIV. sz. óta divatos, legelőször a német rabbik viselték.

Mór építészet

l. Építészet.

Mores

(lat., mos többese) a. m. erkölcsök. - M.-re tanítani a. m. tisztességre tanítani.

Moresby

(ejtsd: morszbi), 1. szigetcsoport Új-Guinea DK-i végében, melytől a Khinai-szoros választja el. A termékeny, a tenger szine fölé 500 m.-nyire kiemelkedő M.-n kivül nagyobbácska szigetek: Heath, Blanchard, Hayter, Makinley stb. Az angolok birokában levő szigetcsoport területe 504 km2. - 2. M., öböl Új-Guinea DK-i végében, amelynek partján az angolok főállomása és néhány benszülött falu van; ezek lakói ismereesek rendkivül nagy csónakjaikról.

Moresca

(ejtsd: moreszka) v. morisca, mór tánc és dallam, mely Spanyolországban a mór invázió idejében honosul meg s onnan terjedt el Európában. Kedvelt tánc- és dalforma volt a XVII. sz.-ban hol 6/4-es, hol 4/4-es ütenyben.

Moresnet

(ejtsd: morene), 1815 óta semleges község Liege belga tartomány és Aachen porosz kerület közt, vasút mellett, 550 ha.-nyi területtel, (1890) 2800 lak., jelentékeny galmájbányával. A község önmagát kormányozza és pedig a polgármestere és a melléje rendelt 10 tanácsos által. Az érvényben levő polgári törvénykönyv a Code Napoleon. 1854 óta Belgium a belga és 1874 óta Poroszország is a porosz alattvalókat katonakötelezettekké tette. Minden lakos átlag 6 frank adót fizet. V. ö. Hoch, Un territoire oublié au centre de l'Europe (Bern 1881).

Moreszk

(az olasz moreschi szótól), l. Arabeszk.


Kezdőlap

˙