Mulier puisné

ha valaki oly nőt vesz el, kivel már házasságon kivül gyermeke van, s a házasságból ismét gyermeke születik, az angol jog az utóbbi, a fiatalabb, gyermeket M.-nek, az öregebbet «bastard eigné»-nek nevezi.

Mulier taceat in ecclesia

(lat.) a. m. az asszony hallgasson a gyülekezetben (I. Kor. 14,34).

Mulierty

az angol jogban a törvényes születésü; mert «e muliere» (férjes nőtől) s nem «ex concubina» született. Innen «mulieratus» a. m. törvényesített figyermek

Mulk

a török földbirtokrendszer szerint teljesen szabad föld.

Mull

(ejtsd: möll), Argyle grófsághoz tartozó sziget Skócia Ny-i partján, a Belső-Hebridák egyike, amelyet a Morvern-félszigettől a 30 km. hosszu M.-i szoros választ el, 856 km2 területtel, (1891) 4691 lak., akik régi kelta nyelvöket megtartották. M. vulkáni kőzetekből áll; legmagasabb hegycsúcsa, a Ben More D-en van és 967 m. magas; egyéb csúcsok a Dun-na-gu, Craig Craggan stb. A szaggatott partu sziget földje terméketlen; éghajlata nedves és szeles. Tobermory az ÉNy-i részben az egyedüli város.

Mull

sima gyapotszövet, 1. Kötöző szerek.

Mullingar

(ejtsd: möllingár), Westmeath ir grófság fővárosa, 74 km.-nyire Dublintől, a Brosna és a Royal-csatorna meg vasút mellett, (1891) 5323 lak., nagy vaj-, marha- és gyapjukereskedéssel.

Mullus

L. (állat), a tüskeparáshalak rendjének Mulloiden családjának egyik neme. Fajai megnyult, csak kevéssé összenyomott testüek, nagy pikkelykekkel, íves fejjel. Fogsoruk gyenge. Bajuszuk kettő van. Páratlan két hátúszójuk egymástól távol áll. A forróövi tengereket lakják, társaságban élnek; nyár folyamán a homokos partokat keresik fel s itt ívnak. Táplálékuk korhadó anyagokból kerül ki, de elfogyasztják a kis rákocskákat és kagyló-csigácskákat is. Húsuk igen ízletes és emiatt nagyban halásszák.

Mulmen

v. Moulmain, 1. Malmen.

Mulmszén

turfaszerüen szétmorzsolódó barnaszén.


Kezdőlap

˙