Muskatályszőlő

sok szőllőfajta neveztetik igy, melyek valamennyijének fő jellegét az un. n. muskatályzamat alkotja; vannak fehér-, sárga-, piros- és kékszemü fajtái, melyek között legnevezetesebb a sárga muskatály (Muscat Lunel). alig van szőllő hazánkban, melyben néhány tőke sárgamuskatály ne lenne, mert egyike ez a legkedveltebb csemegeszőllőknek; de bora is kitünő, miért hazánk legjobb borvidékein (Tokaj-Hegyalján, a Fertő- és a Balatonmelléken) nagyobb mérvben fel van karolva, s néha külön szűrnek belőle bort, az u. n. muskatálybort (Sopron, Ruszt). A sárga muskatály a talajban nem válogat, de legkitünőbb termést ad mégis száraz fekvésben, s különösen rövidcsapos mivelésmód mellett.

Muskatblüt

német mesterdalnok a XV. sz. első felében; valószinüen bajor száramzásu. Költeményei közül legfontosabbak a történeti tárgyuak, melyek az 1415-39 közti évekbe eső eseményeket tárgyalnak és ugy Husz János mint a katolikus papság hibái, a fejedelmek és a nemesség ellen vannak intézve. Neve talán álnév. Zsigmond császárnak lelkes hive. Verseit kiadta Groote Eberhard (1852).

Muskátfa

v. betüfa a. m. kigyófa (1. o.).

Muskátli

(növ.), a Pelargonium (1. o.) kerti virág népies neve.

Muskátpinty

(Spermestes punctularia Gm.), a kúpcsőrü éneklő madarak csoportjába tartozó pintyfaj, melynek háta barna, feje sötétebb barna, hasa fehér, barna rajzolatokkal díszítve. Csiznagyságu. Hazája Malakka és a szomszédos szigetek. Európába tömegesen szállítják és szobában mint díszmadarat, továbbá állatkertekben tartják.

Muskau

város Liegnitz porosz kerületben, 29 km.-nyire Rothenburgtól, a Lausitzi Neisse és vasút mellett, (1890) 3356 lak., papirgyárral, vastartalmu ásványvizforrással, kastéllyal és nagy parkkal.

Muskegon

(ejtsd: möszkegn), 1. 300 km. hosszu folyó Michigan É.-amerikai államban: a Higgins-tóból ered és 2 km. széles torkolatban a Michigan-tóba ömlik. - 2. M., az ugyanily nevü county (1350 km2 ter., 28 000 lak.) székhelye Michigan E.-amerikai államban, 152 km.-nyire Lansingtől, a M.-torkolat balpartja és vasút mellett, (1890) 22 702 lak., vasművekkel, őrlőmalmokkal és számos fürészmalommal, amelyek termékei élénk kereskedelmének fő cikkei.

Muskéta

(a franc. mousquet után) a. m. kanócpuska (1. o.).

Muskingum

(ejtsd: möszkingöm), 1. county Ohio É.-amerikai államban 1690 km2 ter., 52 000 lak., Lanesville székhellyel. - 2. M., 240 km. hosszu folyó Ohio É.-amerikai államban. Coshoctonnál a Tuscara was és Waldhonding összefolyásából ered, fölveszi a Lickinget és Mariettánál az Ohióba szakad. 175 km.-nyi hosszuságban torkollik.

Muskogies

indus törzs, a. m.krik (1. o.).


Kezdőlap

˙