Muzsik

(orosz), Oroszországban a jobbágyból lett paraszt neve.

Muzsika

(gör.) a. m. zene (1. o.).

Muzsla

nagyközség Esztergom vmegye párkányi j.-ban, (1891) 2969 magyar lakossal; a járási szolgabirói hivatal székhelye, járásbirósággal, vasúti megállóval, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.

Muzsna

1. M. (Meschen, Mozsna), nagyközség Nagy-Küküllő vmegye bólya-berethalmi j.-ban, (1891) 1803 német és oláh lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. - 2. M., kisközség Udvarhely vmegye homoródi j.-ban, (1891) 1012 magyar lakossal.

Muztag

hegység Ázsiában, 1. Karakorum.

Muzulmán

1. Iszlám.

Muzuna

(franc. mouzonna, spany. blanquillo) v. blankil, marokkói pénz, a mickal (1. o.) negyedrésze, melyet ismét 6 flura (v. fulura; egyes szám felsz v. filsz) osztanak. Tuniszban a francia uralom előtt egy felsz volt = 2/13 khárubbal = 1/104 piaszterrel (1. o.).

(eszt.), a művész fantáziájából eredt, látható vagy hallható, befejezett szerves egész, mely, miután a belvilágból a külvilágra született, erre mint egy új szerves teremtés kellemesen vagy fenségesen halt. Mig a mű a költő elméjében és kedélyében vajudott, addig tőle függött, tőle kapta életmelegségét és életerejét. Ha egyszer testet nyert és megvált a szerző elméjétől, akkor már mint önálló, független teremtmény az emberiség és a természet állagához tartozik és mint egyéni szerves egész hat, melynek a szerző nevére alig van szüksége. A mű, mint olyan, egy új, ugy szólván égből cseppent jelenség, megnyilatkozása az emberi géniusznak, melyhez foghatót a természet közvetlen nem teremt, hanem mely csupán az emberi lángelme maradandó tanubizonyságát teszi. A belvederi Apollo, a milói Venus, a drezdai Madonna, Hamlet, Faust, Az ember tragédiája, Jób, a zsoltárok, a hegyi prédikáció, a Divina commendia, az Iliász és Odisszeia, a Nibelungok, Antigone oly művek, melyek az emberiség lényegét, tényeit, képességeit, dicsőségét, reményeit hirdetik és melyekben a természet teremtéseivel az emberi géniusz magasztos szüleményei állanak szemben. A természettel versenyezik a művészi szellem, mely új világot teremt a világba.

Műasztalos

v. butorasztalos, 1. Asztalosság.

Műbor

az 1893. XXIII. t.-c. 2. §-a értelmében, ha a) az nem kizárólag szőllőből, illetve szőllőmustból készült; b) ha a borhoz tisztított szeszen v. cognacon kivül viz v. bármily más anyagok kevertetnek. - A M. gyártását az 1893. XXIII. t.-c. szabályozza, illetőleg tilalmazza. E szerint mesterséges bort (1. Borhamisítás) készíteni, bel- vagy külföldön készült ilyen bort bármi módon forgalomba hozni kihágási büntetés és a műbor elkobzásának terhe alatt tilos. Épp ugy tilos azokat az anyagokat, melyek mesterséges bor készítésére vagy gyártására szolgálhatnak, erre a célra s ezen a címen a magyar korona országai területén hirdetni, vagy ugyanerre a célra és ezen a címen a magyar korona országai területén bármi módon forgalomba hozni.


Kezdőlap

˙