Mycorhiza

(növ.) a. m. gombagyökér; magasabbrangu növények szívó gyökereinek bizonyos gombák miceliumával való összefüggése növekedő és az összekapcsolt növények táplálására előnyös szervvé. Az életközösségnek ez a formája rendesen keletkezik, mihelyest talajban szabadon növekedő bizonyos fák, különösen a tölgyfélék: a bükk, gyertyánfa, tölgy, mogyoró, de más fa is, mint a fenyő, fűz, éger, nyirfa stb. csirázás után néhány mellékgyökeret bocsátott és a szívó gyökere kezd fejledezni. Az ilyen gyökérnek elpenészedése lépésről lépésre követhető. A M. és érdekes szerepe csak az újabb időben derült ki. A nevezett fák gyökere a gombamiceliummal oly életközösségben van, hogy a fék táplálásának a gombától kell függnie. A M. szerepe ugy látszik az, hogy a humuszos részeket és a felbontatlan növénymaradékot egyenesen a fa táplálására fordítsa, erre a M. képes, nem a fagyökér magában. M.-t már több fű gyökerén is találtak s az ismerete gyarapodik. A gombák közül eddig az Elaphomyces granulatus, Geaster fombriatus és több galóca fajt ismertek fel, mely a M. szerepére vállalkozik.

Mycteria senegalensis

Lath. (állat), a gázlók rendjébe, a gólyafélék családjába tartozó madárfaj. Csőre hosszu, lapult és lefelé hajló. Feje, nyaka, felső szárnytollai és farka fémfényü, fekete, többi része fehér; csőralapja vörös, közepe fekete és vége ismét vörös. Lábai vörösesbarnák. Hossza 146 cm., farkhossza 26 cm., szárnyhossza 65 cm. hazája Közép- és Dél-Afrika. Állatkertekben ritkán láthatni.

Myer

Albert József, a távirdának és jelző szolgálatnak feje az Egyesült-Államokban, szül. Newburgban (New-York) 1828 szept. 20., megh. Buffalóban 1880 aug. 24. Buffalóban az orvosi tudományokat hallgatta és 1854. mint segédorvos lépett a szövetséges seregbe. Négy évre reá a jelző szolgálathoz osztották és nemsokára annak vezetőjévé tették meg. Mint ilyen 1861-ig Új-Mexikóban és Coloradóban, majd a Keleten kiváló szolgálatokat tett. Shermann tábornokot georgiai útjában kisérte és nagyban hozzájárult sikereihez. Tábornokká és a békekötés után a jelzőszolgálat fejévé neveztetvén ki, e szolgálati ágat a westpointi katonai akadémián és a tengerészeti iskolában külön tantárgy gyanánt vezette be. 1870. megbizták, hogy különböző helyeken meteorologiai észleleteket végeztessen és a viharok közeledését előre jelezze. Ez időtől fogva kezdődtek az Egyesült-Államokban a rendszeres időjárás-megfigyelések és a naponkénti jelentések. M. 1873. az észlelő állomások hálózatát jelentékenyen bővítette és az időjárás szolgálatát az Egyesült-Államokban annyira tökéletestette, mint az ma másutt sehol sem található.

Mygale

(állat), l. Madarász pók.

My house is my castle

(ang., ejtsd: máj hauz isz máj készl) a. m. az én házam az én váram.

Myiotheridae

(állat), az éneklő verébalkatuak rendjébe, a kúpcsőrüek csoportjába tartozó madárcsalád. A németek hangyászó madaraknak hivják, mert főtáplálékukat a hangyák teszik. Körülbelül 200 faja ismeretes, melyek Közép- és Dél-Amerika síkságon lévő erdeit lakják. P. Pyriglena, Grallaria, Ptoroptochus stb. nemek.

Mykerinos

l. Menkera.

Mykono

(Mikono, Mykonosz), a Kikladok egyike: a 8 km. széles M.-i csatorna választja el Tinótól, 86 km2 területtel, (1889) 4525 lak. M. sziklás sziget, amelynek legmagasabb csúcsa, a Hagiosz Iliasz, 364 m. s amely csak kevés rozsot, szőllőt és gyümölcsöt terem. A kecskéi számosak; ezek tejéből jó sajtot készítenek. Főhelye M. (3382 lak.), a sziget Ny-i részének közepén, jó kikötő mellett fekszik. A görög mondák szerint itt folyt le a harc a gigászok és istenek közt. M. a Kikladok nomoszához, Szirosz eparchiához tartozik.

Mylady

(ang., ejtsd: milédi), Angliában azoknak a nőknek megszólítása, kiket a lady cím illet (l. o.).

Mylae

l. Milazzo.


Kezdőlap

˙