Naiadeae

Naiadaceae (növ.), l. Hinárfélék.

Naib

(arab.) a. m. helyettes, a mohammedán népek közigazgatási rendszerében különösen az egyházi és birósági magasabb hivatalnokok helyettesei. A polgári és politikai tisztviselők helyetteseit inkább vekilnek hivják.

Naila

az ugyanily nevü járás székhelye a bajorországi Felső-Frank-kerületben, 45 km.-nyire Bayreuthtől, vasút mellett, (1890) 2045 lak., pamutiparral, sörgyártással, márványbányával.

Nain

egykor város Palesztinában, melynek kapui előtt Jézus egy ifjat halottaiból föltámasztott (Lukács, 7, 11); most falucska a Kis Hermon (Nebi Dahi) É-i lejtőjén, körülbelől két órányira Dny-ra a Tabor (l. o.) hegyétől. Egy második N. D-i Palesztinában (talán Idumaeában) feküdt; ezt a Kr. e. 69-iki zsidó háboruban Simon Bar-Giora megerősítette.

Nair

indiai kaszt, mely a Madrasz kormányzósághoz tartozó malabari kerületben és Travencore hűbérállamban számot tevő részét teszi a lakosságnak. Eredetileg a sudrák (l. o.) kasztjából váltak ki a N.-ek. Igen nagy tiszteletnek örvendnek Malabarban, ugy hogy Tamuri vagy Zanorin nevü főnöküknek az ottani brahmánok fejénél sokkal nagyobb a befolyása és tekintélye.

Nairn

(ejtsd: nern), grófság Skócia ÉK-i részében a Moray-öböl, Elgin és Inverness grófságok közt, 556 km2 területtel, (1891) 9155 lak. D-i részét a gránitból és gnájszból álló Glaschurn Cairn nevü dombok foglalják el; ezektől É-ra halmos és homokos síkság terül el. Fő folyói a N. és a Findhorn, amelynek völgye gazdag természeti szépségekben. Bányáiból szép márványt kapnak. Földjéből 10 706 ha. áll mivelés alatt; fő termék a rozs és zab. Virágzó a juhtenyésztés; jelentékeny foglalkozási ág a halászat. Fővárosa N., a Moray-Firth partján, ahol a N. belé torkollik, vasút mellett, (1891) 4651 lak., látogatott tengeri fürdővel, halászattal, parti hajózással, szép Links nevü sétálóhellyel. Csinos az olasz ízlésben épült kórháza.

Nais

L. (állat), a sörtelábu férgek alosztályának egyik neme a Naididae-családból. Fajai has oldalukon kettős csúcsu horgokat és sörtéket viselnek. Szemük rendesen kettő van. Vérük sárga szinü. Valamennyien édesvizeket laknak és néhány hazánkból is ismeretes. Közönségesebbek a N. elinguis Ud. és N. barbata M. O. Fr.

Naissus

az ókorban Nis (l. o.) neve.

Naiv

naivság (a lat. nativus, a középkorban naivus-ból, a. m. veleszületett), a kellemesnek (l. o.) és kedvesnek egy faja, melyben főleg a természetesség és gyermekdedség nyilatkozik. Rokon és vegyes az őszinteséggel, keresetlenséggel, természetes bájjal. De van benne egy adag tudatlanság és ügyetlenség is, mely a kedves ártatlanságnak nagy helyet jelöl ki a vígjátékban. A N. mint természetesség, ellentétben áll a konvencionálissal, a szokásossal és előirottal. Ellentétben áll továbbá a csinálttal, mesterségessel, feszessel. Innen a definició: «ki naiv, nem tudja és aki tudja, már nem az». A N.-nak, mint a valódi, öntudatlan természetességnek, egyszersmind egy bizonyos bája és e szerint vidámító, derítő hatása is van. A N.-nak utolsó ellentéte a szentimentális. - N. eposz, l. Eposz.

Naivasa

19 km. hosszu és 14 km. széles, de meglehetősen sekély, édesvizü tó Kelet-Afrikában a D. sz. 0° 45´ és a K. h. 36° alatt. K-en van az Aberdare-lánc a Kinangoppal (4000 m.), Ny-on a Mau-fensík meredek lejtője és D-en a Lonongot-hegyek. Lefolyása nincs. É-ról belé folyik a Guasszo, guiliguili és a Murundat. Halak nem élnek benne. 1883 április havában Fischer dr. fedezte föl.


Kezdőlap

˙