Narva

kikötőváros Szt. Pétervár orosz kormányzóságban, a Narova mellett, 13 km.-nyire a torkolatától, vasútnál, (1893) 11 349 lak., jelentékeny halászattal, kötél- és bőrgyártással, fürészmalmokkal; a Narova vizesésénél posztó- és pamutszövéssel. Petrovszkij és Narovszkij nevü részei a Narova balpartján, Ivangorodszkij a jobbparton vannak. Jelentékenyebb épületei: a XV. sz.-ból való katedrális, a Nagy Péter háza, most muzeum, a nagy városház s az 1874. fölállított Nagy Péter-obeliszk. N.-t állítólag 1223. a dánok alapították. Kardlovagok, svédek és oroszok több ízben foglalták el egymástól. Falai alatt 1700 dec. 2. XII. Károly megverte az övénél tizszerte nagyobb orosz hadat. 1704. Nagy Péter rohammal vette be. V. ö. Hunsen, Gesch. d. Stadt N. (Dorpat 1857).

Narval

(Monodon monoceros L.), a fogascetek csoportjának Monodontidae családjába tartozó úszó emlősfaj a Monodou nemből, otromba testtel, kis fejjel és szájjal, félholdforma fecskendőnyilással, nagy farkúszóval, rövid tojásforma mellúszókkal. Szine fehér v. sárgásfehér, igen sok szabálytalan, sötétbarna folttal, melyek a nőstény testén kisebbek. Hossza 5-6 m. A him felső állkapcsából nagy, előreálló, spirálisan csavart fog v. agyar áll ki, rendesen a bal állkapocsból, többi fogai már nagyon korán kihullanak. Koponyája részaránytalan. Agyara 2 m.-nél is hosszabbra nő. Leggyakoribb a 70-80. szélességi fok között s itt kis társaságokban él. 1736. egy példánya az Elbébe tévedt. Húsát és zsírját felhasználják. Agyarát régebben az egyszarvu szarvának tartották és mesés összegekkel fizették.

Näs

(skandináv) a. m. földnyelv, földszoros.

Nasalis

(lat.) a. m. az orra vonatkozó; N. hangok, orrhangok, l. Hangok.

Nascimento

(ejtsd: naszimentu) Ferenc Manoel do, portugál lirai költő, szül. Lissabonban 1734 dec. 21., megh. Párisban 1819 febr. 25. Teologiát és zenét tanult, de csakhamar kizárólag irodalommal és költészettel foglalkozott; 1778. Az inquiziciónál bevádolták, mire külföldre menekült s 12 évig Párisban, majd Hágában élt mint a portugál nagykövetség magántitkára s onnan ismét Párisba költözött. Különösen becsesek lirai költeményei és Lafontaine meséinek fordítása. Műveit (Obras completas, Páris 1817-18) Filinto Elysio álnéven adta ki.

Nasciturus

(lat.) a. m. méhmagzat, amelynek érdekében az a jogi szabály áll, hogy: «N. pro jam nato habetur, si de ejus commodo agitur», vagyis a méhmagzat már születettnek tekintendő, ha előnyéről van szó. Az utószülött gyermek, ha az apa halálakor mint méhmagzat létezett, egyenlően örököl az apa halálakor már életben volt gyermekkel. A feltétel természetesen az, hogy mint ember élve szülessék, mert ellenkező esetben soha nem létezettnek tekintendő. De az élve születés elegendő, az élve szülöttnek életképessége nem szükséges.

Naseby

(ejtsd: neszbi), falu Northampton (ettől 20 km.-nyire) angol grófságban, az Avon melletti dombon. Ismeretes az 1645 jun. 15. itt vívott csatáról, amelyben a Cromwell és Fairfax vezérlete alatt álló parlamenti hadak I. Károlynak Rupert herceg vezérelte csapatait megverték.

Nash

(ejtsd: nes), county É.-Karolina É.-amerikai államban, 1347 km2 területtel, 20 000 lak., Nashville székhellyel.

Nash

Tamás, angol drámaíró és szatirikus költő, szül. Lowestoftban 1558-65 közt, megh. Londonban 1602. Cambridgeben tanult 1585-ig, ekkor beutazta Olaszországot s aztán Londonban telepedett le. Legjobb drámája Dido, melyet Marloweval irt; Summer's last will and testament c. vígjátékát az udvar jelenlétében (1602) adták. The isle of dogs c. szatirikus bohózatáért fogságot szenvedett; nevét leginkább Harvey Gábor, Spencer barátja ellen irt maró pamfletje (Have with you to Saffron Walden, 1596) tette ismertté. N. kiváló drámairó talentum volt és éles dialektikája veszedelmes polemikussá tette; de szatiráiban éppen olyan féktelen és zabolátlan volt, mint életében. V. ö. Gosse, The life of Jack Wilton, with an essay on T. N. (London 1892).

Nashua

(ejtsd: nesue), város New-Hampshire É.-amerikai államban, a Merrimac és N. összefolyásánál, vasutak mellett, (1890) 19 311 lak., jelentékeny iparral, melyet a N. vizerejének köszönhet. A virágzó iparágak a pamutszövés, fémipar és szappangyártás is.


Kezdőlap

˙