Nasse

Ervin, német közgazdaságtani iró, szül. Bonnban 1829 dec. 2., megh. u. o. 1890 jan. 4. 1856. a baseli egyetem államtudományi tanszékére hivatott meg, honnét még ugyanazon évben a rostocki egyetemre távozott. 1860 óta a bonni egyetemen tanított. 1869-79. a porosz képviselőháznak tagja, 1889. pedig a porosz urakháza élethossziglani tagjává neveztetett ki. A katedraszocialisták iskolájához tartozott s a Verein für Socialpolitik elnöke volt 1874-től haláláig. Munkái: Bemerkungen über das preussische Steuersystem (Bonn 1861); Die preussische Bank und die Ausdehnung ihres Geschäftskreises in Deutschland (u. o. 1866); Ueber die mittelalterliche Feldgemeinschaft (u. o. 1869).

Nassthal

keskeny, erdős völgy Alsó-Ausztriában a Raxalpétól É-ra; benne van Nasswald község. A N. a bécsiek kedvelt kiránduló helye.

Nasturtium

R. Rr. (növ.), l. Böjtfű.

Nästved

(Nestved), város Seeland dán szigeten, a tenger közelében, a Susaa és vasút mellett, (1890) 5502 lak., élénk kereskedéssel.

Nasua

(állat), l. Coati.

Nász

házassági ünnep, esküvő, lakodalom; továbbá a házastársak szülői egymásra nézve.

Naszád

kisebb fajta vizi jármű, régen könnyű dunai hadi hajó; l. Csajka. Naszádosok, l. Dunai hajóhadak.

Nászajándék

(res paraphernales), a magyar magánjogban HK. I. 93.§ 1. szerint azokat az ingó javakat nevezik igy, melyeket az asszonynak akár a férj, akár a szülők vagy atyafiak, vagy végre bárki más a menyegzői, eljegyzési vagy kézfogói ünnepély idejen (tempore solennitatis nuptiarum, aut desponsationis, vel subarrhationis) adnak. A férjnek átadott N. hozomány (allatum uxorea). A férj által nejének N.-ul adott kötvényre vonatkozólag az áll, hogy a kötvénynek a hozomány bizonyítása alkalmával teljes érvénye van, a le nem számolt érték kifogását vagy bármely más kifogást tehát felhozni nem lehet.

Naszál

hegy, l. Nagyszál.

Naszály

nagyközség Komárom vmegye tatai j.-ban, (1891) 1334 magyar lakossal.


Kezdőlap

˙