Neuenkamp

falu Rügen szigetén, 4 km.-nyire Putbustól. 1678 szept. 13-án itt szállott partra a porosz nagyválasztó a svédek elűzése végett. Ennek emlékére 7.5 m. magas gránitoszlopon felálították a nagyválasztó szobrát.

Neuenstadt

(Neuveville), az ugyanily nevü svájci járás székhelye a Bieli-tó partján, egy hatalmas várrommal koszoruzott hegy alján, vasút mellett, (1888) 2368 lak., bőrcserzéssel és órakészítéssel, cölöpépítmények maradványait, burgundiai fegyvereket stb. tartalmazó muzeummal.

Neuenstein

város a württembergi Jagst kerületben, az Epbach és vasút mellett, (1890) 1526 lak., Hohenlohe Gyula grófnak (megh. 1698.), a törökök elleni háboruk egyik vitézének márvány síremlékét tartalmazó templommal.

Neufahrwasser

kikötő és Danzig külvárosa, 6 km.-nyire a várostól a Visztula balpartján, vasút mellett, (1890) 5832 lak., molókkal, világító tornyokkal; a Keleti-tengerrel kikötői csatorna köti össze. Közelében van Westerplatte tengeri fürdő.

Neufchâteau

(ejtsd: nösató), az ugyanily nevü járás székhelye Vosges francia départementban, 60 kn.-nyire Epinaltól, a Maas és Mouzon összefolyásánál, vasutak mellett, (1891) 4048 lak., virágzó faragott butorgyártással; 10,000 kötetet tartalmazó nyilvános könyvtárral; Jeanne d'Arc bronzszobrával; a lotaringiai hercegek egykori kastélynak romjaival. V. ö. Yverneau, Origine et antiquités de N. (1860).

Neufchâtel

a. m. Neuchâtel (l. o.).

Neufchâtel-en-Bray

(ejtsd: nösatel aň bre), az ugyanily nevü járás székhelye Seine-Inflrieure francia départmentban, 42 km.-nyire Rouentól, a Béthune és vasút mellett, (1891) 4006 lak., almabor- és bondon néven ismeretes sajtkészítéssel; régiség- és éremgyüjteménnyel, nyilvános könyvtárral (10,000 kötet); a XV. sz.-ból való síremléket tartalmazó templommal. Várát 1201. Földnélküli János, 1204. Augustus Fülöp, 1419. az angolok 1449. a franciák, 1472. Bátor Károly, 1592. a parmai herceg foglalta el és 1595. IV. Henrik lerombolta.

Neufville

francia család, l. Villeroi.

Neugebauer

László, műfordító, szül. Budapesten 1850 febr. 22. Reáliskolai tanulmányait Budapesten és Bécsben végezte, s aztán 1870. az osztrák-magyar bank tisztviselője lett. E mellett már korán a szépirodalommal foglalkozott, s 1865. jelent meg első fordítása a Pester Nachrichtenben, hol Jókai egy elbeszélését adta közre. Ekkor érlelődött meg az a terve, hogy Petőfi remek költészetét a németekkel megismerteti; ebből a célból egyes mutatványokat közölt Petőfi verseiből kiváló német költőkkel (Geibl, Hammerling, Grün, Anasztáz, Scheffel stb.), kik buzdították N.-t, hogy folytassa megkezdett munkáját. Igy jelent meg 1878. N. első Petőfi fordítása (2. bővitett kiad. Wigand, Lipcse 1885), melyhez Jókai és Bodenstedt írtak előszót. A hazai és külföldi sajtó nagy elismeréssel fogadta a költeményeket, s a Petőfi-társaság, nemsokára a Kisfaludy-társaság, majd utóbb a Kemény Zsigmond-társaság is, tagjukká választották N.-t a műfordítás terén szerzett érdemeiért. hangulatteljes és gondos fordításaival nagy szolgálatitt tett a magyar irodalomnak; Petőfit igazában csak általa ismerte meg a német közönség, mely különösen azóta rajong érte, mióta Lewinsky, a bécsi Burg-szinház kitünő művésze, N. fordításában szavalta Petőfi remek verseit. Ezenkivül N. fordított Csiky szinműveiből, Arany, gyulai, Kiss József (Mese a varrógépről, 1884 Költeményei 1887), Tóth Kálmán, Vörösmarty és mások költeményeiből; legújabban Mikszáth (Jó palócok, 1890) és Jókai (Emlék Budapestnek) műveiből fordított, jelenleg pedig a magyar költők és prózairók nagy terjedelmü antologiáján dolgozik. Egyéb fordításai: Hubay Jenő: A falu rossza (1896), Pulszky F.: Deák Ferenc. Fischer S., Petőfi's Leben und Werke c. művét ő rendezte sajtó alá. 1892-94. a bécsi magyar egyesület elnöke volt, s ennek zilált viszonyait egy év alatt megszilárdította és rendezte, visszalépése alkalmából az egyesület N.-t dísztagjává választotta. N. hosszabb ideig volt a Petőfi-társaság s a Műbarátok körének, jelenleg pedig a Kisfaludy-társaságnak pénztárosa. 1887. koronás arany érdemkereszt, 1890. a török Medsidje-rend nagykeresztjét kapta, 1891. pedig a magyar nemességet adományozott neki. Munkatársa több nagy német lapnak is: Frankfurter Zeitung, Münchener Allgemeine Zeitung, Neue Freie Presse, Pester Lloyd stb.

Neugersdorf

l. Gersdorf (1).


Kezdőlap

˙